Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

27-4-2004

Het ministerie van VROM en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben een onderzoek laten uitvoeren naar de invulling van de gemeentelijke regierol bij gebiedsontwikkeling. Dit onderzoek - 'Organisatie van prestatie' - biedt een handreiking aan gemeenten om, intern en met partners, afspraken te maken over de rolverdeling in het ontwikkelproces en is een stimulans voor gemeenten om verantwoorde keuzes te maken en zo onduidelijkheden weg te nemen.

De verhoudingen in het verstedelijkingsproces zijn de laatste jaren gewijzigd. Woningcorporaties zijn financieel verzelfstandigd en projectontwikkelaars nemen een groter deel van de opgaven voor hun rekening. De gemeente moet adequaat op deze situatie inspelen. Dat vraagt inzicht in de rol die de gemeente wil en kan spelen in dit proces. In de Taskforce Woningbouw, bestaande uit alle bij de woningbouw betrokken koepels, kwam naar voren dat een van de oorzaken van de teruglopende woningbouwproductie is de onduidelijkheid over de invulling van de gemeentelijke regierol.

Het hoofdrapport van 'Organisatie van Prestatie, regie in de Stedelijke Ontwikkeling' kunt u hieronder downloaden. Het bijbehorende achtergrondrapport, dat uitgebreide informatie bevat over de in het hoofdrapport beschreven cases, is, achter wachtwoord, te downloaden via het VNG-net (Wonen&economie/woningbouw en stedelijke vernieuwing/regierol gemeenten).