Aedes

Aedes positief over Nota Ruimte

27 april 2004

Aedes vereniging van woningcorporaties is positief over de vandaag gepresenteerde Nota Ruimte. De Nota Ruimte wil de strenge regels ten aanzien van het bouwen versoepelen. Gemeenten krijgen de ruimte om in ieder geval voor de eigen bevolkingsaanwas te bouwen. Verder wordt de verantwoordelijkheid voor het bouwen op provinciaal en gemeentelijk niveau gelegd. Aedes vraagt een actieve rol van de provincies bij de afstemming en coördinatie van nieuwbouw tussen gemeenten. Samen met het versoepelen van de bouwregelgeving betekent dit meer lokaal maatwerk en versnelling van de bouwproductie.

Aedes-directeur Peter Boerenfijn is tevreden dat de kleine kernen niet langer op slot zitten. 'De kleine kernen kunnen eindelijk bouwen voor de eigen bevolking. Dat is nodig om die kernen leefbaar te houden', aldus Boerenfijn. Hij legt de nadruk op het belang van het snel op gang komen van de bouwproductie. 'Er moet in dit land zo snel mogelijk gebouwd worden. Het motto van deze regering is 'van hindermacht naar ontwikkelkracht' en dat spreekt ons aan. Nu de Nota is vastgesteld, kunnen er over drie jaar huizen staan waar dat voorheen misschien nog wel acht jaar had geduurd'.

De verdere groei van Schiphol, zoals die is voorzien in de Nota Ruimte, betekent wel een ernstige belemmering voor de woningbouw in het gebied rond Schiphol, vanwege nieuwe geluidscontouren. Dit treft ook een aantal specifieke bouwlocaties, waar de bouw nu dreigt te worden stilgelegd. Daardoor neemt de bouwproductie af en zullen de wachttijden in dit deel van de Randstad toenemen. Voor het overige lijkt de Nota Ruimte vooral positieve elementen voor corporaties te bevatten.