Gemeente Dordrecht


---

B&W spant zich in voor behoud De Holland

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders (B&W) wil het pand De Holland van architect Sybold van Ravesteyn aankopen om dit belangrijke gebouw voor de stad te behouden.

De Vereniging Industrieel Erfgoed Zuid-Holland-Zuid heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W) verzocht De Holland de status van rijksmonument te geven. De gemeenteraad moet hierover in juni een advies vaststellen. Het college stelt de raad voor om negatief te adviseren.
Hoewel de Welstandscommissie van oordeel is dat het pand in aanmerking komt voor de status van rijksmonument, vindt B&W dat het gebouw aan de Burgemeester de Raadtsingel 97 bij vorige verbouwingen te veel is aangetast. Met name de harmonie tussen in- en exterieur, kenmerkend voor het werk van Van Ravesteyn, is in de loop van de tijd volledig verloren gegaan.
In 1985 werd het pand ten gunste van een winkelbestemming uitgebreid met twee 'vleugels'. Tussen deze vleugels is het oorspronkelijke gebouw nog redelijk in tact. B&W zal het pand wel meenemen in de verdere inventarisatie voor de gemeentelijke monumentenlijst.

Met de voorgestelde aankoop van De Holland onderstreept het college het belang van dit gebouw. Het streven is het pand zoveel mogelijk in oude luister te herstellen. De gemeenteraad beslist in juni over het benodigde krediet voor de aankoop en over de rijksmonumentenstatus. Dat laatste besluit gaat als advies naar het ministerie OC&W. Dordrecht heeft als monumentenstad nog een gebouw van Van Ravesteyn: Schouwburg Kunstmin. Dat is wel een rijksmonument.

De Holland in 1939 interieur commissarissenkamer in 1939