Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht blijft evenementen steunen

Vincent Brinkhof
Vandaag maken Burgemeester en Wethouders de nota `Festival- en Evenementenbeleid Dordrecht - 2e fase' openbaar. Evenementenorganisatoren krijgen de gelegenheid tot inspraak. De nota pleit voor voortzetting van het huidige evenementenbeleid en van het Vitaliteitsfonds.

Voor de komende vier jaar wil de gemeente het aanbod aan evenementen verbreden en het accent meer leggen op evenementen die twee van Dordrechts unieke kenmerken, historie en water, onderstrepen. Er zou een speciaal evenemententerrein moeten komen aan de Sportboulevard. Tevens pleit de nota voor een vierjarige subsidiesystematiek voor de grotere evenementen. Dat wil zeggen dat aan deze evenementen de subsidie telkens voor vier jaar wordt toegekend. Dit zou gelden voor de Boekenmarkt, de Kerstmarkt, Dordt in stoom, Dordt Monumenteel, Belcanto Festival, het Internationaal Poppentheater Festival en het R&B-festival.
Uitgangspunt bij het evenementenbeleid van de gemeente blijft: de organisatie van de evenementen ligt bij het particuliere initiatief, de gemeente schept randvoorwaarden.

Financiering
De afgelopen jaren kregen evenementen financiële steun van de gemeente uit Vitaliteitsfonds. De looptijd van dit fonds eindigt echter op 31 december van dit jaar. De nota Festival- en Evenementenbeleid pleit ervoor het Vitaliteitsfonds ook de komende jaren voort te zetten, zodat Dordrecht haar reputatie als evenementenstad kan blijven waarmaken. Voorgesteld wordt bij de Kadernota af te wegen om jaarlijks EUR 400.000 in het Vitaliteitsfonds te storten. Enkele doelen uit het Meerjarenbeleidsplan van de gemeente zijn het versterken van de regiofunctie van de stad, het verbeteren van het imago van Dordrecht, het doen toenemen van het aantal bezoekers aan de binnenstad en het vergroten van de trots van de eigen inwoners. Uit een tussentijdse evaluatie blijkt dat het Vitaliteitsfonds sterk bijdraagt aan deze doelen.

De nota wordt de komende maanden behandeld door B&W, de raadscommissie Cultuur en Vrije Tijd en de gemeenteraad.