Socialistische Partij

Kamer blokkeert NIMBY-procedure: overwinning voor Onderbanken!

27-04-2004 * De Kamer heeft vastgesteld dat de operaties van de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen leiden tot ernstige geluidsoverlast voor de omwonenden, en dat de mogelijkheden om de geluidsoverlast te verminderen onvoldoende worden benut. Het parlement trekt daarom de conclusie dat de regering moet afzien van het toepassen van de zogeheten NIMBY-procedure. Met deze procedure kan de landelijke overheid kleinere overheden haar wil opleggen. De bewoners van het Limburgse Onderbanken en de SP strijden hier al jaren voor.

De inwoners van het Limburgse plaatsje Onderbanken en omstreken, strijden al jaren tegen de overlast en de dreigende kap van grote stukken bos ten behoeve van de vliegbasis. De Kamer wil nu dat concrete afspraken worden gemaakt met de NAVO over het beperken van de geluidsoverlast door het nemen van technische en operationele maatregelen. Ook wil het eerst uitkomsten krijgen van het door de minister toegezegde geluidsonderzoek, opdat deze ook in de afweging betrokken kunnen worden.

Het Limburgse SP-Kamerlid Jan de Wit is al jaren betrokken bij de strijd van de actievoerders uit Onderbanken. "Voor hen is dit zeer goed nieuws. Hun gevecht is vaak omschreven als een gevecht tegen de bierkaai, maar deze opsteker zal ons nieuwe inspiratie geven."