Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

WB lanceert eerste Stemtest voor de Europese Verkiezingen

Op verzoek van de VDE (Vereniging Democratisch Europa) besloot de redactie van Writers Block magazine dit jaar opnieuw een Stemtest te ontwikkelen. Net als eerdere jaren is de Stemtest van WB magazine het geijkte instrument om een inhoudelijk stemadvies voor de verkiezingen in te winnen. Met de Stemtest biedt WB magazine al jarenlang een populair alternatief voor de Stemwijzer.

Voor de Europese Verkiezingen is gekozen voor negen thema's: Uitbreiding, Landbouw, Buitenlands Beleid, Milieu en Mobiliteit, Justitie en Asielbeleid, Arbeidsmarkt en Sociale zaken, Interne Markt, Principiële Zaken, De Kosten van Europa. De partijen die zijn opgenomen in de test zijn de partijen die een reële kans maken Nederland in het Parlement te vertegenwoordigen: CDA, PVDA, VVD, SP, GROENLINKS, LPF, D66 en CU/SGP. De kiezer kan naar eigen goeddunken bepalen welke van deze partijen wel en niet mogen meelopen in de test. Op verzoek kan de kiezer bovendien een uitgebreide toelichting bij de stemuitslag per e-mail ontvangen. Nieuw dit jaar is dat alle politieke partijen de gelegenheid hebben gehad de Stemtest te autoriseren. De lijst CU/SGP had geen behoefte de weergave van hun standpunten vooraf te toetsen, het CDA heeft t.t.v. verzending van dit persbericht nog geen definitief akkoord gegeven. Alle overige partijen kunnen zich officieel vinden in de formulering en selectie van standpunten van de Stemtest. Voor zover de redactie weet is de Stemtest de enige geautoriseerde test in Nederland. De Stemtest van WB magazine is de enige test waarbij de kiezer pakketten maatregelen tegen elkaar moet afwegen. Cognitief holisme noemt de redactie dat. Dat maakt de test interessant: de kiezer kan zich helemaal in maatregel 1 vinden, maar absoluut niet in maatregel 3. Wat te doen? Afwegen! Net als in het stemhokje als het er echt op aankomt. Dat maakt de test moeilijk. Moeilijker dan andere stemwijzers, -boxen en stemsleutels. Maar de redactie van WB magazine meent dat het zinloos is om 30 ja/nee-vragen voor te schotelen en daar dan zogenaamd een advies uit te voorschijn te toveren. Je moet dingen zo eenvoudig mogelijk maken, maar niet simplistischer voorstellen dan reëel is.

www.writersblock.net www.stemtest.nl www.democratisch-europa.nl

Writers Block magazine is Nederlands oudste internetmagazine. In het afgelopen jaar trok het gemiddeld 55.000 bezoekers per maand. Het verschijnt tien keer per jaar en bevat behalve artikelen over politiek ook stukken over een keur van onderwerpen uiteenlopend van instructies voor het maken van een draagbare pafpaal tot toneelrecensies over het werk van Proust.

===
Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht