TNS NIPO

Publicaties TNS NIPO onderzoek

27 april 2003

Meer plannen voor binnenlandse vakantie komende zomer Euro 2004 beïnvloedt zeven procent van de vakantieplannen

Driekwart van de Nederlanders heeft vakantieplannen voor komende zomer; een evengroot aantal als vorig jaar. Het aantal plannen voor vakanties naar het buitenland is echter met 400.000 afgenomen in vergelijking met dezelfde meting van vorig jaar. Het aantal binnenlandse vakantieplannen is juist met 400.000 toegenomen. In totaal zijn er voor de periode mei tot en met september 2004 ruim 7,6 miljoen plannen voor een buitenlandse vakantie van een week of langer en ruim 3,3 miljoen voor een binnenlandse vakantie.

Dit blijkt uit de aprilmeting van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO). Dit CVO is een grootschalig consumentenonderzoek naar het vakantiegedrag van de Nederlandse bevolking.

Buitenlandse plannen: Frankrijk en Spanje in de min Bijna alle buitenlandse bestemmingen hebben te lijden onder het afnemende aantal buitenlandplannen. Frankrijk en Spanje lijken deze zomer ieder 300.000 vakanties mis te lopen in vergelijking met vorig jaar. Alleen Turkije, Duitsland en Tsjechië zullen geen last hebben van de drang om in Nederland te blijven.

Nederland: Bungalow en caravan in trek
Voor bijna alle Nederlandse provincies is het aantal plannen hoger dan een jaar geleden. Alleen Zeeland moet met minder genoegen nemen. Vooral caravanvakanties (+ 250.000) en bungalowvakanties (+180.000) lijken het goed te gaan doen deze zomer.

Invloed EK voetbal: niet positief voor Portugal Circa zeven procent van de Nederlanders heeft zijn plannen laten beïnvloeden door het EK voetbal in Portugal. Van deze groep gaat twintig procent helemaal niet op vakantie vanwege het EK, 38 procent gaat bewust later en zeventien procent bewust eerder op vakantie. Het EK voetbal lijkt voor Portugal geen positieve invloed te hebben op het aantal vakanties komende zomer; zeventien procent van diegenen waarvan het EK de vakantieplannen heeft beïnvloed, vermijdt Portugal vanwege het toernooi. Waren er vorig jaar omstreeks deze tijd nog 150.000 plannen voor een vakantie naar het EK-land, nu zijn dat er nog maar 100.000.

Het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) is een gezamenlijk project van TNS NIPO, het Nederlands Research Instituut voor Recreatie en Toerisme (NRIT) en het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de directie van het CVO:
Kees van der Most (tel: 070 370 52 94, mobiel 06 5153 22 51) Ad Schalekamp (tel: 020 522 57 89, mobiel 06 5367 35 53.

Meer informatie over het CVO vindt u op
www.continuvakantieonderzoek.nl.