Gemeente Amsterdam

Conflict Belliot en Ghanese gemeenschap bijgelegd 27 april 2004 - Martijn de Greve

De afgelopen maanden was er een conflict ontstaan waarbij de Ghanese gemeenschap de wethouder verweet meegewerkt te hebben aan het beeld dat de HIV problematiek in Zuid-Oost zich vooral zou toespitsen op de Ghanezen in het stadsdeel. De wethouder bleef benadrukken dat zij nooit een verband heeft gelegd tussen de Ghanese gemeenschap en HIV. In de pers is hier meerdere keren over bericht.

In het overleg van woensdag hebben beide partijen hun hart gelucht over de steeds verder oplopende kwestie. Daarbij heeft de afvaardiging van de Ghanese gemeenschap aangegeven niet te beweren dat de wethouder het beeld heeft gecreëerd door haar uitspraken, maar dat ze wel verwachtte van haar om dat beeld tegen te spreken en te corrigeren met de feiten.
De wethouder, aan de andere kant, ziet haar verantwoordelijkheid om het beeld dat is ontstaan recht te zetten en de problemen die de gemeenschap ondervindt van dit beeld af te keuren.

Hannah Belliot: "Ik ben blij dat ik niet verantwoordelijk wordt gesteld voor het ontstane beeld, want daarin heb ik mij nooit herkend. Ik wil me geen woorden in de mond laten leggen. Maar ik voel me wel verantwoordelijk als het gaat om de problematiek die de gemeenschap op dit moment ondervindt. Mensen en kinderen worden lastig gevallen op hun werk of op school met opmerkingen als dat zij met HIV besmet zouden zijn. Mensen blijven hierdoor thuis en melden zich ziek. Dat kan en mag niet gebeuren!"

De beschikbare informatie over HIV in Zuid-Oost wijst uit dat de Ghanese gemeenschap één van de groepen is met een stijgende besmetting. Het is pertinent onjuist dat de besmetting zich voornamelijk bij Ghanezen voordoet. De groei in besmetting is geconstateerd onder Afrikaanse groepen uit Afrika en het Caribische gebied. Het beeld dat een groot deel van de Ghanezen besmet zou zijn met HIV komt niet overeen met de beschikbare informatie.

De afvaardiging is tevreden over het gevoerde gesprek en zij zullen alles op alles zetten om mee te werken aan de campagne tegen HIV die wordt uitgewerkt. 13 mei zal er een bijeenkomst worden gepland in Zuid-Oost met het stadsdeel, de GG&GD en verschillende organisaties vanuit verschillende bevolkingsgroepen om de campagne vorm te geven. Dit is een vervolg op een eerdere bijeenkomst op 12 december 2003. Pb-086

© Gemeente Amsterdam