Gemeente Baarn

Verbeteringen huisvesting basisscholen op korte termijn

27-04-2004

Het college van B&W heeft een definitief standpunt ingenomen over de toekomstige huisvesting van het basisonderwijs. Op korte termijn stelt zij voor diverse maatregelen te treffen, waaronder het plaatsen van noodlokalen, om een aantal knelpunten op te lossen. Voor de knelpunten die op langere termijn spelen, heeft het college uitgangspunten geformuleerd. Het is verder aan de schoolbesturen om binnen deze kaders plannen te ontwikkelen voor de toekomstige huisvesting van de scholen.

Ingrijpende veranderingen, zoals verhuizing of verplaatsing van de Baarnse basisscholen, zijn dit schooljaar en komend schooljaar (2004/2005) niet te verwachten.

Knelpunten
De huisvesting van de Baarnse basisscholen is al enige jaren een onderwerp van discussie. Op verzoek van de raad is vorig jaar een studie verricht naar de knelpunten en de mogelijkheden voor toekomstige huisvesting. Uit deze studie zijn een aantal knelpunten naar voren gekomen waarvoor op korte termijn een oplossing moet komen zoals terugloop van het leerlingenaantal in het openbaar onderwijs, capaciteitsproblemen op een aantal andere scholen, de veiligheid en de functionaliteit van de schoolgebouwen. Knelpunten die op de langere termijn opgelost moeten worden zijn hoge onderhoudslasten, leegstand en aanpassingen voor toekomstige onderwijskundige vernieuwingen.

Er zijn verschillende oplossingsmogelijkheden denkbaar voor de gesignaleerde knelpunten in de onderwijshuisvesting. Deze zijn het afgelopen half jaar voorgelegd aan de schoolbesturen die op basis hiervan hun voorkeur hebben uitgesproken. Die reacties zijn verwerkt in een nota waarover het college van B&W vorige week een standpunt heeft ingenomen.

Oplossingen op de lange termijn
Clustering van scholen mogelijke oplossing op de lange termijn Het college geeft aan diverse maatregelen te treffen om een aantal knelpunten op de korte termijn op te lossen (zie verder).

Clustering van scholen ziet het college niet op de korte termijn, wel op de lange termijn als één van de mogelijke oplossingen. De verantwoordelijkheid voor de invulling ervan ligt naar mening van het college bij de schoolbesturen. Dit past in de ontwikkelingen waarbij binnen niet al te lange termijn de verantwoordelijkheid voor onderhoud en aanpassingen aan de schoolgebouwen volledig bij de scholen neergelegd wordt. Daarnaast is het college van mening dat zij zich niet moet bemoeien met inhoudelijke keuzes op basis waarvan de scholen besluiten om wel of niet te clusteren. De gemeente heeft uitgangspunten geformuleerd ten aanzien van toekomstige huisvestingsplannen. Een van de uitgangspunten is dat bij clustering een deel van de grondopbrengst van verkoop van vrijkomende locaties mag worden ingezet voor de realisatie van een clusterschool. Op basis van initiatieven van de schoolbesturen zal de gemeente een coördinerende en voorwaardenscheppende rol vervullen.

Oplossingen op de korte termijn
Eén locatie voor het openbaar onderwijs
Het college streeft naar één locatie voor het openbaar basisonderwijs. Dat biedt vanuit financieel oogpunt belangrijke voordelen. Het onderhouden van de twee locaties t Geerke en de Bestevaer is namelijk te kostbaar. Voorlopig echter, zeker tot het einde van het komende schooljaar (2004/2005), blijven beide locaties wel gehandhaafd. Het college onderzoekt momenteel in overleg met het toekomstig schoolbestuur Eemvallei Educatie of huisvesting van het openbaar onderwijs op de locatie de Bestevaer mogelijk is.

Plaatsen van een noodlokaal bij de Gaspard de Coligny-school Daarnaast stelt het college nog een aantal maatregelen voor, waaronder het plaatsen van een noodlokaal op het terrein van de Gaspard de Coligny-school. Hiermee is het capaciteitsprobleem van de school opgelost en meteen ook een oplossing geleverd voor het huisvestingsprobleem van de peuterspeelzaal Zonneveld die anders geen onderkomen in de school meer zou kunnen hebben.

Interne verbouwing Koningin Wilhelmina School
Verder stelt het college voor extra lokalen op de Koningin Wilhelmina School te creëren door middel van een interne verbouwing. Daarmee is voorlopig ook de huisvesting van peuterspeelzaal Dribbel veiliggesteld.

Noodlokalen voor Nieuwe Baarnse School
Ook zouden er noodlokalen kunnen komen op het terrein van de Oranjerie, voor de Nieuwe Baarnse School om de huisvestingsnood te lijf te gaan.

Structureel middelen voor onderwijskundige vernieuwingen van gebouwen Het college stelt tenslotte voor dat er ieder jaar middelen beschikbaar komen voor onderwijskundige aanpassingen aan de schoolgebouwen. De gemeente voert hierover de regie en bewaakt het proces. De schoolbesturen bepalen onderlinge welke aanpassingen prioriteit hebben.

Minimale wettelijke brandveiligheidseisen
De scholen zullen zo snel mogelijk worden voorzien van de minimale vereiste brandveiligheidsvoorzieningen. De gemeente voert hierover de regie.

De gemeenteraad zal het voorstel van het college bespreken in de raad van mei. Dan zal duidelijk zijn welke maatregelen er genomen worden om knelpunten in de huisvesting van Baarnse basisscholen op te lossen.