Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

LFB/Onderling Sterk gaat het land in met Zeg het ons! :

Eerste onderzoeken in Nederland door mensen met een verstandelijke beperking

Utrecht, 26 april 2004

De Landelijke Federatie Belangenverenigingen (LFB) Onderling Sterk, gaat vanaf dit voorjaar het land in met het kwaliteitsproject 'Zeg het ons!' Vanaf deze maand wordt gestart bij Humanitas-DMH regio Noord. Zeg het ons! is het eerste onderzoeksproject in Nederland dat wordt uitgevoerd door mensen met een verstandelijke beperking zelf. Doel is om onderzoek te doen en aanbevelingen te formuleren op het gebied van de kwaliteit van bestaan van mensen met een verstandelijke beperking. Het project vormt zodoende een combinatie is van emancipatie en kwaliteitsverbetering. 'Zeg het ons past helemaal in de actuele ontwikkelingen. Daarom zijn we ook blij met Humanitas als eerste echte klant, want ook Humanitas heeft veel aandacht voor medenzeggenschap en zelfbeschikking van van hun klanten ' aldus projectleider Gerard Nass (LFB). Dat subsidieverstrekker ZonMw het project recentelijk uitriep tot 'pareltje' is ook een flinke steun in de rug.

'Zeg het ons!' is een methode waarbij mensen met een verstandelijke beperking eerlijk en openhartig kunnen praten over de kwaliteit van hun leven. Het onderzoek leidt tot concrete aanbevelingen voor organisaties in de gehandicaptenzorg. Organisaties kunnen de methode gebruiken om te achterhalen wat cliënten vinden van hun leven en de zorgverlening. Dit is ook van belang als een organisatie zich wil laten certificeren. Het HKZ-Certificatieschema bepaalt dat een organisatie verplicht is om de kwaliteit van zorg vanuit cliëntenperspectief te toetsen. LFB/Onderling Sterk mag met Zeg het ons! die onafhankelijke cliëntentoets uitvoeren. Zorgverzekeraars tenslotte, kunnen met Zeg het ons! laten uitzoeken of cliënten tevreden zijn over de diensten van de zorgaanbieder. Projectleider Gerard Nass: 'Zeg het ons! is daarmee een project dat helemaal past binnen de huidige ontwikkelingen in de zorg en de maatschappij. Het is heel boeiend om dat als LFB te kunnen gaan uitvoeren."

De methode Zeg het ons! is in de afgelopen drie jaar uitvoerig getest. Zo'n 65 getrainde interviewers met een beperking spraken met in totaal 308 cliënten. De onderwerpen die in Zeg het ons! aan de orde komen zijn: wonen, contacten buitenshuis, werk en dagbesteding, zelf bepaling, ontwikkeling, en gevoel. De respondenten kunnen bij het beantwoorden van de 48 vragen steeds kiezen uit 3 door pictogrammen ondersteunde antwoorden: tevreden, neutraal of ontevreden.

De interviewers werven we via een lokale vereniging van Onderling. Om ervoor te zorgen dat de uitkomsten van het onderzoek ook echt tot verbeteracties leiden, bespreken respondenten, interviewers en Onderling Sterk de uitkomsten eerst samen door. Ze voorzien de belangrijkste knelpunten van concrete tips en aanbevelingen. Deze aanbevelingen maken vervolgens deel uit van het 'rapport' dat ze de zorgaanbieder overhandigen. In een convenant verklaart de aanbieder zich bereid om samen met cliënten en medewerkers actief aan de slag te gaan met de beschreven tips een aanbevelingen.

De grote Friese zorgaanbieder Talant was in 2003 betrokken bij een van de pilots van het project. De verantwoordelijk manager Feike Bangma: "Zeg het ons! is heel fris. Geen onderzoekers, maar de mensen zelf gaan aan de slag. Cliënten en ouders waren daar erg enthousiast over. Het project maakte een professionele indruk op ons. De uitkomsten komen terug in ons bedrijfsplan en ondersteunen onze visie en missie. We kunnen ze goed gebruiken voor onze communicatie intern. Begeleiders en hoofden kunnen er niet omheen als cliënten zich zo duidelijk uitspreken."

Willem Kwakkel was als interviewer van Onderling Sterk Heerenveen betrokken bij het project in Friesland. "Voor Onderling Sterk is het een heel belangrijk project. Je hoort waar de mensen tegenaan lopen in de samenleving en in de zorg. Dat heb je nodig om hun belangen te kunnen behartigen. Het mooiste is natuurlijk dat we zelf het onderzoek deden. Tegen ons durven mensen ook eerlijker te praten. Veel mensen wilden gelijk lid worden van Onderling Sterk. De grootste boosdoeners in Heerenveen waren: verveling en eenzaamheid. Binnenkort gaan we met Talant om de tafel zitten om te bespreken wat we daaraan kunnen gaan doen. Want het onderzoek eindigt niet in een bureaula"

Stannie Driessen was bij ZonMw betrokken bij de begeleiding en implementatie van het project. "Zeg het ons! is met recht een pareltje van ZonMw. De uitkomsten bieden zorginstellingen concrete clienteninformatie en het project leidt tot zichtbare verbeteringen in de praktijk."

MEER INFORMATIE:

LFB Onderling Sterk
Postbus 13117
3507 LC Utrecht
030-2363761

Gerard Nass (projectleider)
06-53617393

Mireille de Beer- Durand (medewerkster)
0164-265151 (LFB Steunpunt zuid west)

kijk ook op: http://www.onderling-sterk.nl


---