Verbond van Verzekeraars

Verbond bundelt reacties op NMa-monitor

Een goed en gedegen rapport, waar echter op onderdelen het nodige op valt af te dingen. Dat is kort gezegd het commentaar van het Verbond op de Monitor Financiële Sector 2003 van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). In de monitor wordt het functioneren van de verzekeringssector vanuit NMa-oogpunt beschreven.

De NMa presenteerde eind vorig jaar de Monitor Financiële Sector, een jaarlijks rapport dat zich richt op vier punten: het signaleren van onvolkomenheden in de marktwerking en het analyseren van de oorzaken daarvan, het in kaart brengen van kwetsbaarheden voor mededinging, het mobiliseren van kennis en het communiceren met de buitenwereld. Tijdens de presentatie eind vorig jaar heeft de NMa het Verbond gevraagd om een inhoudelijke reactie namens de bedrijfstak. Het Verbond heeft de afgelopen maanden de reacties bij de leden geïnventariseerd en gebundeld tot een gezamenlijke reactie, die onlangs naar de NMa is gestuurd.

Kanttekeningen
Het Verbond prijst de monitor als een goed en gedegen rapport met, voorzover het verzekeraars betreft en meer specifiek de schadeverzekeringssector, conclusies waarin wij ons grotendeels kunnen vinden. Het Verbond plaatst echter ook enkele kritische kanttekeningen, zoals bij de constatering dat de financiële sector uit mededingingsperspectief een risicovolle sector zou zijn. We hebben geen inzicht in wat er precies ten grondslag ligt aan de gebruikte kengetallen wat we jammer vinden maar zijn wel van mening dat voor wat betreft de verzekeringsmarkt vraagtekens te zetten zijn bij de constatering, aldus het Verbond.
In de monitor wordt ook gesteld dat vraagschokken bij verzekeraars niet snel leiden tot prijsaanpassingen. Het Verbond verbaast zich over die uitspraak. Als de waarneming van de NMa waar is dat de prijzen in de verzekeringsmarkt wat minder flexibel zijn dan in andere markten, dan is dat logisch te verklaren. Verzekeren gaat immers over het overdragen van risicos en het spreiden daarvan over grotere groepen mensen én over spreiding in de tijd.
Verzekeringsproducten zijn dus bij uitstek bedoeld om (vraag)schokken op te vangen in de tijd. Het is met andere woorden juist hun core business om te vermijden dat vraagschokken tot plotselinge prijsveranderingen leiden.
Naast deze punten wordt in de reactie aan de NMa ook ingegaan op solvabiliteitseisen, op de relatie tussen verzekeraar en intermediair en op de weinig terechte constatering van de NMa dat het voor buitenlandse verzekeraars moeilijker zou zijn om via het intermediair op de Nederlandse schademarkt binnen te komen. Verder bevat de reactie enkele opmerkingen over rechtsbijstand- en kredietverzekeringen.

Verzekerd!, april 2004