Ingezonden persbericht


Persbericht

Psychiaterpraktijk geautomatiseerd

27 april 2004

Ter ondersteuning van het dagelijks werk van vrijgevestigde psychiaters heeft de Orde van Medisch Specialisten voor de ontwikkeling van het elektronisch patiënten dossier (EPD) een strategische overeenkomst getekend met LogicaCMG. Het te ontwikkelen systeem krijgt de naam PARTS (Psychiatric ASP Registration and Therapy Support System). Naar verwachting wordt de eerste versie van het systeem medio dit jaar in gebruik genomen.

PARTS maakt het mogelijk om elektronische patiënten dossiers bij te houden en geeft de psychiater informatie over behandelmethodes. Samenwerking met andere behandelaars, overdracht en vergelijking van behandelmethodes wordt daardoor gemakkelijker. Daarnaast verzorgt het systeem de agendering en financiële afhandeling. De privacy en beveiliging van patiëntendata staan centraal bij de ontwikkeling van het systeem. PARTS kan een belangrijke kwaliteitsimpuls geven aan de behandeling van patiënten door psychiaters.

"De introductie van PARTS geeft voor een belangrijk deel concreet invulling aan het kwaliteitsproject 'Psychiater en Kwaliteit' van de Orde. Het uiteindelijke doel is de dienstverlening naar de patiënt op een nog hoger niveau te krijgen. Een voorbeeld dat een bredere navolging binnen de psychiatrie én bij andere medisch specialismen zou moeten krijgen", aldus Pieter Vierhout, voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Naar verwachting wordt de eerste psychiater medio dit jaar aangesloten op het systeem. Een deel van de ontwikkeling van het systeem wordt uitgevoerd door LogicaCMG India. Monique Mulder, managing director LogicaCMG Public Sector: "Deze overeenkomst verbreedt de activiteiten van LogicaCMG in de zorg. Door het inzetten van onze Indiase vestiging kunnen wij standaard kwaliteit op een sterk competitieve wijze realiseren".

Over LogicaCMG
LogicaCMG is een belangrijke internationale speler in ICT dienstverlening en draadloze telecommunicatie. Zij levert diensten op het gebied van management en ICT consultancy, systeemintegratie en outsourcing. LogicaCMG's klanten zijn actief in diverse markten, zoals telecommunicatie, bank- en verzekeringswezen, energie en utilities, industrie, distributie, transport en de overheid. Na de fusie van Logica en CMG in december 2002 heeft het bedrijf ongeveer 20.000 medewerkers in dienst en kantoren in 34 landen. Het bedrijf heeft bijna 40 jaar ervaring in de ICT-dienstverlening. LogicaCMG heeft haar hoofdkantoor in Europa en is genoteerd aan de beurzen van Londen en Amsterdam (LSE: LOG; Euronext: LOG). Meer informatie is beschikbaar via www.logicacmg.com/nl.

LogicaCMG is al jaren actief in de zorgwereld zowel bij zorgaanbieders, zorgverzekeraars als bij overheids- en koepelorganisaties, op het gebied van mobile solutions en elektronische patiënten dossiers. LogicaCMG is betrokken bij het Mobihealth remote sensoring voor het Medisch Spectrum Twente. In Engeland ontwikkelt en implementeert LogicaCMG elektronische patiënten dossiers bij de National Health Service en bij het University College London Hospitals.

Over de Orde van Medisch Specialisten

De Orde is de representatieve organisatie van de medisch specialisten in Nederland. De Orde houdt zich bezig met collectieve en individuele belangenbehartiging. In de praktijk komt het neer op het bevorderen van de kwaliteit en de toegankelijkheid van de medisch-specialistische gezondheidszorg. Kernpunt van de medisch-specialistische zorgverlening is de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. De professionele zelfstandigheid van de medisch specialist is daarom voor de patiënt van groot belang. In de onderhandelingen met de verschillende partijen over overeenkomsten en andere afspraken bewaakt de Orde die zelfstandigheid zowel voor medisch specialisten in het vrij beroep als in dienstverband. Meer informatie is beschikbaar via www.orde.nl.

Over Psychiater en Kwaliteit

De kwaliteitsprojecten van 'Psychiater en Kwaliteit' komen tot stand in het kader van gemaakte kwaliteitsafspraken tussen de Orde van Medisch Specialisten, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Zorgverzekeraars Nederland en het ministerie van VWS. Meer informatie is beschikbaar op www.parts.nu, www.p-en-k.net.