Ingezonden persbericht


PERSBERICHT


27 april 2004

LEVEN NEDERLANDERS WORDT GEDOMINEERD DOOR ANGSTEN

Acht op de tien Nederlanders maakt zich zorgen om gezondheid Bijna iedere Nederlander leeft met een bepaalde angst of bezorgdheid. De meeste van deze angsten liggen in de persoonlijk sfeer en zijn gerelateerd aan lichamelijk welzijn. Zo vreest ruim 8 op de tien Nederlanders voor het krijgen van een ernstige ziekte en is 78% bang een partner of dierbare te verliezen. Ook het krijgen van een hartaanval is voor 74% een grote zorg. Dit blijkt uit het onderzoek "Angsten en zorgen in Nederland" dat onderzoeksbureau Trendbox uitvoerde in opdracht van uitgeverij Reader's Digest. In een top-10 van de meest genoemde angsten en zorgen spreken Nederlanders zich uit over waar ze met enige regelmaat van wakker liggen.

Gezondheid het hoogste goed
Gezondheid is voor de gemiddelde Nederlander dus nog altijd het hoogste goed en komt voor materieel welzijn of andere, al dan niet, aardse zaken. Naast ziekte en dood boezemen ook maatschappelijke gevaren angst in. Bijna driekwart van de Nederlanders is bang voor een inbraak en ook de angst voor een verkeersongeval scoort met 69% hoog. Het huidige economische klimaat zorgt ervoor dat zeven op de tien Nederlanders vreest niet langer rond te kunnen komen. Daarnaast is 60% nog eens bang voor inkomensverlies.

Dat het uiterlijk vandaag de dag een belangrijke rol speelt, blijkt wel uit de angst voor lichamelijke achteruitgang. Zo'n 63% geeft aan bang te zijn voor gewichtstoename, 61% krijgt rillingen bij de gedachte verminkt te raken en 56% vreest om ouder en lelijker te worden
Dat mensen naast angst voor bepaalde omstandigheden ook bang zijn voor elkaar blijkt uit de hoge score op sociaal vlak. Zo is 65% bang een blunder te begaan in gezelschap, vindt 64% het eng om in een groep voor een mening uit te komen en heeft 61% last van faalangst. Volgens Jan van den Berg, angstpsycholoog bij het Instituut voor Psychologische Zelfhulp en Ontwikkeling (IPZO), komt faalangst steeds meer voor door de hoge eisen die de huidige samenleving stelt. "Psychische overspannenheid is een gevolg van de toegenomen werkdruk. Onze beroepen zijn veel gecompliceerder en contactueler geworden".

Vrouwen en jong volwassenen vaker bang
Opvallend is dat angsten en zorgen bij bepaalde bevolkingsgroepen een grotere rol spelen. Zo zijn vrouwen bevattelijker dan de over het algemeen meer rationeel ingestelde man. Daarnaast zijn jongeren tussen de 18 en 25 jaar meer dan gemiddeld bevreesd voor zaken als het verlies van een dierbare, dikker worden, spreken in het openbaar en een slechte financiële positie. Tenslotte geven Nederlanders woonachtig in het zuiden aan meer dan gemiddeld bang te zijn voor inbraak en diefstal.

Geloof, borrel of professionele hulp?
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zeer serieus met hun angsten omgaan. Eén op de vijf ondervraagden geeft aan wel eens professionele hulp te hebben gezocht om de angsten te overwinnen.Zelfs vier op de tien Nederlanders gaat zelf actief oplossingen zoeken voor hun angsten en zorgen.De oplossingen die mensen zoeken om hun angsten en zorgen tegen te gaan zijn zeer divers. Een op de vier zoekt hulp bij een 'hogere macht', één op de drie kiest voor een pil, borrel of iets te roken en 50% roept wel eens hulp in van een professional. Volgens René Boomkens, hoogleraar sociale en cultuurfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen, is onze vrees voor dergelijke zaken een gevolg van het gemeenschappelijke idee dat het leven maakbaar is. "We wenden ziektes af met zelfmedicatie, beveiligen onze huizen tegen inbraak en gaan desnoods naar de plastisch chirurg voor een goed uiterlijk.We moeten meer erkennen dat we niet alles in de hand hebben, want van het idee dat het leven maakbaar is kunnen we klaarblijkelijk zelf slachtoffer worden", aldus René Boomkens.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 in de Verenigde Staten werd opgericht met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland'. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met
48 edities in 19 talen en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, video's, special interest bladen en multimediaproducten. Informatie over Reader's Digest is te vinden op de internetsite: http://www.readersdigest.nl of http://www.rdnl.nl

---

__