Politie Friesland

Politieberichten van 26/4 13.00 uur t/m 27/4 07.00 uur

Fryslân 27-04-2004 - Voor verder informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met bureau Communicatie, telefoonnummer 0900 8844.

Sumar: aanrijding letsel
Maandag omstreeks 15.50 vond een aanrijding plaats op de Van Harinxmaweg tussen drie personenautos. Een 50-jarige man uit Groningen remde voor de verkeerslichten ter hoogte van de afslag Sumar. Daarachter reed een 34-jarige vrouw uit Stiens, die ook remde. Als derde reed er achter een 29-jarige vrouw uit Sumar. Zij had te laat in de gaten dat er voor haar geremd werd en reed tegen de tweede auto, die daarop de eerste weer raakte. De bestuurster uit Stiens raakte gewond; ze klaagde over pijn in haar nek. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Maandag omstreeks 19.50 uur vond op de Huizumerlaan een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 15-jarige jongeman uit Leeuwarden wilde linksafslaan, juist op het moment dat hij werd ingehaald door een 41-jarige man uit Leeuwarden. De tweede fietser reageerde om een aanrijding te voorkomen en kwam ten val. Hij is met onbekend letsel overgebracht naar her MCL-zuid. Na behandeling kon hij weer naar huis.

Leeuwarden: bedreiging
Maandagavond is een 42-jarige man uit Sneek aangehouden na bedreiging van twee mensen op de Wirdumerdijk. Omstreeks 22.50 uur werd een 28-jarige vrouw uit Leeuwarden door de man bedreigd met een schaar op het moment dat ze een horecabedrijf verliet. De verdachte wilde kennelijk iets van haar. Ze begreep de man niet en vluchtte de zaak weer in. Kort daarna werd een tweede slachtoffer bij het verlaten van de horecazaak door de man met de schaar bedreigd. De verdachte wilde de boordjes van de man. Ook dit slachtoffer (personalia nog onbekend) vluchtte de zaak weer in. De verdachte werd op aanwijzing van getuigen op de Wirdumerdijk door de politie aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten. Tijdens fouillering werden drie bolletjes verdovende middelen bij de man aangetroffen.

Leeuwarden: man aangehouden na mishandeling
Dinsdag omstreeks 00.25 uur is een 38-jarige man uit Leeuwearden aangehouden op verdenking van mishandeling. Kort daarvoor had hij ruzie gehad met een bewoner van de Koerierstersespel (personalia nog onbekend). Toende politie ter bplaatse kwam, was de verdachte reeds verdwenen. Het slachtoffer werd met een kleine snijwond in zijn been overgebracht naar het ziekenhuis. Na behandeling kon hij weer naar huis. De verdachte was bij de komst van de politie al verdwenen. Hij kon op aanwijzing van getuigen in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Wolvega: inbraak in winkel
Dinsdag omstreeks 03.25 uur is ingebroken in een winkel aan de Markt. Een ruit van de voordeur werd ingeslagen. Vanuit de winkel werden 6 LCD-/plasmaschermen gestolen. Een 42-jarige man uit Wolvega deed aangifte. Getuigen zagen vier verdachten wegvluchten in een lichtkleurig (niet wit) busje in de richting Oosterwolde.

Bolsward: aanrijding met letsel
Bij een ongeval op de Rijksweg 43 zijn maandag om 15.30 uur drie personen gewond geraakt. De aanrijding ontstond toen een 82-jarige automobilist uit Pingjum linksaf sloeg en daarbij een hem tegemoetkomende auto over het hoofd zag. De bestuurder van deze auto, een 24-jarige inwoner van Witmarsum, alsmede een 19-jarige inzittende en plaatsgenoot, liepen bij deze aanrijding verwondingen op en werden per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek overgebracht. Na behandeling aldaar konden beiden weer huiswaarts. De 82-jarige bestuurder liep licht hoofdletsel op werd per ambulance naar het MCL overgebracht.

Sondel: woonboerderij uitgebrand
Een ca. 160 jaar oude rietgedekte woonboerderij aan de Jacob Boomsmastraat is maandag rond het middaguur geheel uitgebrand. Brandweer en politie kregen omstreeks 13.00 uur melding van de brand. De brandweer kwam ter plaatse met twee wagens uit Balk, een uit Sloten en een uit Lemmer. De 39-jarige bewoonster wist tijdig uit de woning te komen met medeneming van enkele waardevolle bezittingen. De brandweer kon niet verhinderen dat de woning vrijwel verloren ging. Een beginnende brand in het rieten dak van een tegenoverliggende woning wist men tijdig te blussen. De brand in de woonboerderij is waarschijnlijk ontstaan door slijpwerkzaamheden die werden verricht werden naast de boerderij. De daarbij vrijkomende vonken zijn in het rieten dak geslagen, waarna vrij snel een brand ontstond. Werknemers van een bouwbedrijf uit Warns hebben nog vergeefs geprobeerd de brand te blussen.

Ameland: milieucontrole
Tijdens een Jiskefet-actie van gemeente en politie zijn maandag van 22 bedrijven de afvalcontainers gecontroleerd op de aanwezigheid van gevaarlijk afval. De controleurs konden met tevredenheid vaststellen dat er bij 20 bedrijven geen overtredingen vielen te constateren. Twee bedrijven kregen een proces-verbaal voor verhoudingsgewijs kleine overtredingen.

Opeinde: inbraak woning
Dinsdag omstreeks 02.30 uur zagen surveillerende politiemensen op De Roef in Drachten een personenauto, die zich opvallend gedroeg. De auto verdween via de Hemmen in de fietstunnel onder de Noorderhogeweg. Toen de politie ook door de tunnel reed was de andere auto verdwenen. Na een zoekslag in de omgevig bleek de personenauto vanuit de fietstunnel rechtdoor de vijver naast de Rien ingereden te zijn. Er was niemand meer in het voertuig. Nadat de auto op het droge was getakeld werd een tas met inbrekersgereedschap, een fotocamera en een gsm in de auto aangetroffen. Door de politie is met onder andere politiehonden een uitgebreid onderzoek in de omgeving ingesteld. Dit resulteerde niet in een aanhouding. De auto bleek thuis te horen bij een woning aan de Kommisjewei in Opeinde. Daar bleek de auto dezelfde nacht te zijn gestolen bij een inbraak in die woning. Na het openbreken van een raam werden hier de gsm, de fotocamera, een portemonnee en de autosleutels gestolen. De 53-jarige bewoner deed aangifte.

Stavoren: aanhoudingen na openlijke geweldpleging
Maandag omstreeks 23.00 uur zijn vier mannen aangehouden na het plegen van vernielingen. Ze hadden lopende over de Noardermar richting Warns straatmeubilair gesloopt en meegenomen. Bij hun aanhouding waren ze nog in het bezit van een reflectorplank. Een tweede plank was juist weggegooid. Vermoedelijk zijn er nog meer vernielingen gepleegd. Het betrof een 19-jarige inwoner van Warns, een 24-jarige man uit Zutphen, een 17-jarige knaap uit Hellevoetsluis en een 20-jarige inwoner van Maurik. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Zwaagwesteinde: rijden onder invloed
Dinsdag omstreeks 01.00 uur is een 58-jarige man uit Zwaagwesteinde betrapt op het rijden in zijn personenauto onder invloed van alcohol. Hij werd gecontroleerd op de Bovenweg. Aan het bureau blies hij 360 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 2 uren en er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Marssum: rijbewijs ingevorderd na te snel rijden
Maandag omstreeks 21.55 uur is op de N383 een 33-jarige man uit Drachten gecontroleerd die 151 km/u reed met zijn personenauto. Ter plaatse is slechts 100 km/u toegestaan. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs werd ingevorderd.