Gemeente Nijmegen


---
File: bladkorf 1.JPG


April 2004

Bladkorven een succes

Bladafval is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar de natuur laat het blad helaas niet netjes gedoseerd vallen. Populieren, esdoorns en vleugelnoten laten hun blad vroeg vallen. Daarentegen laten eikenbomen hun blad weer later vallen. Ook najaarsstormen, nachtvorst en mist hebben invloed op het vallen van het blad.

In lommerrijke wijken valt natuurlijk altijd meer bladafval in tuinen en op stoepen en straten. Aangezien al het blad ook niet op één dag valt, is bekeken of bewoners een stuk extra service geboden kon worden om het bladafval de baas te worden. In 2002 werden in de wijken Aldenhof, Zwanenveld en Voorstenkamp 3 bladkorven op proef geplaatst, om zo te bepalen of dit een bijdrage kon leveren.

De proef in deze wijken was zo succesvol dat in 2003 in geheel Nijmegen bladkorven werden geplaatst. In het najaar van 2003, om precies te zijn in de derde week van oktober, is begonnen met het uitzetten van 80 bladkorven.

De bladkorven hadden een aanzienlijk formaat: 250 cm lang en 180 cm breed, aan de achterzijde 143 cm hoog en aan de inwerpzijde 80 cm hoog. Door de forse inhoud (6m³) en de geringe inwerphoogte waren de bladkorven makkelijk te gebruiken. Daarnaast konden de bladkorven geledigd worden met een knijperkraan. Waardoor het ledigen snel en efficiënt kon gebeuren.

Na evaluatie van de actie blijkt dat de Nijmeegse burgers veelvuldig de bladkorven gebruikten. In sommige wijken zijn zelfs gezamenlijke bladruimacties georganiseerd. Gedurende de actie werd al snel duidelijk dat de bladkorven vooral in de weekeinden werden gebruikt. Op basis hiervan werden de bladkorven dan ook zo vroeg mogelijk in de week geleegd. Er is geen misbruik gemaakt van de bladkorven. Slechts één keer werd een plastic zak met bladafval aangetroffen.

Dankzij de inzet van de Nijmeegse burgers zijn de bladkorven een groot succes geworden. Daarom is nu al besloten dat in het najaar van 2004 wederom bladkorven worden geplaatst. Opnieuw zal het aantal te plaatsen bladkorven dan uitgebreid worden.

Het plaatsen van bladkorven is een onderdeel van de gemeentelijke campagne 'Nijmegen Buitengewoon Schoon'. Deze campagne geïnitieerd door wethouder Hans van Hooft richt zich op een onorthodoxe aanpak van de zwerfvuilproblematiek in Nijmegen.

====Einde persbericht====

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Truud Knappstein tel. 024-3292595, persvoorlichting gemeente Nijmegen

Bijlage: foto (ingebruikname eerste bladkorf in Rivierstraat door wethouder Hans van Hooft)


---- --