Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Communicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 54

26 april 2004

Strenge controle leidt na twee maanden nog steeds tot:

Veel minder inschrijvingen

in proefgebieden

Sinds twee maanden voert de gemeente Rotterdam strenge controles uit op inschrijvingen in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). De resultaten na twee maanden laten een forse vermindering van het aantal inschrijvingen zien. Tot voor kort waren er gemiddeld 60 verhuizingen per week. Dat aantal is afgenomen naar een gemiddeld aantal van 21 per week.

In totaal zijn in de periode van 16 februari tot en met 16 april 2004 191 aangiften van verhuizing naar een hotspotadres gedaan bij Burgerzaken. In deze periode zijn 175 controles uitgevoerd, 16 controles moeten nog uitgevoerd worden. 29 inschrijvingen zijn niet gehonoreerd, omdat er in alle gevallen sprake was van illegale logementen. 127 Inschrijvingen waren in orde, 13 mensen hebben afgezien van inschrijving en 6 inschrijvingen bleken onjuist.

De lichte stijging van het aantal inschrijvingen (19 inschrijvingen gemiddeld per week in de eerste drie weken tegen 21 inschrijvingen per week in een periode van 9 weken) is te verklaren door de bekendheid met de verhuurdersverklaring. De klant die zich wil laten inschrijven op een adres in een straat die onder het proefgebied valt, moet een verhuurdersverklaring laten ondertekenen door de eigenaar van het pand.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze aanpak voorgesteld in het actieprogramma Rotterdam zet door. Op weg naar een stad in balans, om een eind te maken aan misstanden op de woningmarkt. Door het niet strikt naleven van de inschrijfprocedure door een kleine groep Rotterdammers is een aantal illegale situaties in de stad ontstaan. Vooral in de hotspotgebieden. Deze gebieden kenmerken zich door één of meer straten waar criminaliteit, vervuiling en verloedering het beeld bepalen. In deze gebieden gaat het dan vooral om illegale bewoning en het misbruik maken van voorzieningen. Deze gestarte aanpak past in het streven van het College om de woningmarkt gezond en de stad veiliger te maken.

De proef wordt in eerste instantie uitgevoerd in drie gebieden: Tarwewijk, Bloemhof en Hillesluis. Het gaat hierbij om de volgende straten: Dordtselaan, Moerkerkestraat, Borselaarstraat, Bas Jungeriusstraat, Strevelsweg, Katendrechtse Lagedijk, Putsebocht, Hillevliet, Slaghekstraat en Riederstraat. Vijf teams van twee ambtenaren controleren de nieuwe inschrijvingen. Na afloop van de proef bekijkt de gemeente of de bestandenaanpak definitief onderdeel van de inschrijfprocedure wordt.

noot voor de redactie/