Landelijke Studenten Vakbond




Landelijke Studenten Vakbond (LSVb)
Neude 29 bis, Utrecht
Postbus 1335, 3500 BH Utrecht
Telefoon: 030-231 64 64
Fax: 030-234 21 19
E-mail: lsvb@lsvb.nl
Internet : www.lsvb.nl

Persbericht
t.a.v. de onderwijs- en politieke redactie

Nederlander: Studiebeurs te laag, collegegeld te hoog

Utrecht 27 april 2004 - 70% van de Nederlanders vindt de basisbeurs die studenten in het hoger onderwijs krijgen te laag. Ruim 60% vindt het collegegeld dat studenten moeten betalen te hoog. Dat blijkt uit het onderzoek 'Studenten en studentenleven - Nederlanders over studenten anno 2004' dat de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vandaag publiceerde.

De gemiddelde Nederlander ziet in dat studenten in moeilijke financiële omstandigheden verkeren. Uit het onderzoek onder 400 respondenten blijkt dat 63% van de respondenten het wettelijk vastgestelde collegegeld van 1445 Euro per jaar te hoog of veel te hoog vinden. 70% van de Nederlanders vindt de basisbeurs (220 Euro per maand voor uitwonende studenten) te laag of veel te laag. De uitkomst is opmerkelijk te noemen, aangezien een kamermeerderheid van PvdA, VVD en LPF het collegegeld wil opschroeven tot enkele duizenden Euro's. Ook de toekomst van de basisbeurs is onzeker.

De respondenten schatten dat studenten gemiddeld 13 uur per week bijwerken naast hun studie. In werkelijkheid is dit 16 uur per week. Hoewel de Commissie Vermeend vorig jaar nog concludeerde dat de studie lijdt onder de bijbaan en dat veel studenten hierdoor studievertraging oplopen, vindt slechts 7% van de respondenten dat studenten minder moeten werken. Dat studenten er naast hun studie een flinke bijbaan op na houden is inmiddels dus een geaccepteerd fenomeen.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlanders studenten 'luidruchtig' vinden en dat 'uitgaan' kenmerkend is. Daar staat tegenover dat zij studenten niet 'lui' vinden, maar juist 'leergierig' en 'maatschappelijk betrokken'. Ook 'stress' vinden zij tamelijk kenmerkend voor studenten. LSVb-voorzitter Floris van Eijk: "Het is duidelijk dat Nederlanders inzien dat studenten juist in hun studietijd hun horizon willen verbreden en nieuwe sociale contacten leggen. Daarbij hoort ook uitgaan. Gelukkig zien Nederlanders ook dat de meeste studenten geïnteresseerd zijn in de wereld om hun heen en dat ze meestal hard werken."

De respondenten bleken goed op de hoogte over de gemiddelde studieduur. Ruim 80% dacht dat studenten gemiddeld 4-6 jaar over hun studie deden. De mythe van de eeuwige student is hiermee dus naar het rijk der fabelen verwezen. Floris van Eijk: "Politici wekken nogal eens de indruk dat studenten lastpakken zijn die veel geld kosten en niets uitvreten. Het is bemoedigend om te zien dat de Nederlander daar anders over denkt."