CBS

Ondernemers positiever gestemd

De ondernemers in de industrie zijn in april 2004 iets positiever gestemd dan in maart. Het producentenvertrouwen in de industrie is gestegen tot -1,4. Hiermee houdt de opgaande lijn sinds het dieptepunt van -9,4 in juni 2003 aan. Het producentenvertrouwen is nu ongeveer gelijk aan de jaargemiddelden van 2001 en 2002. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de ondernemers in de zakelijke dienstverlening zijn in april optimistischer. Zij verwachten meer orders en omzet.

Industrie iets optimistischer over de hele linie
Het producentenvertrouwen in de industrie is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie. De ondernemers zijn in april iets optimistischer over de verwachte productie. Ook de beoordeling van de voorraden gereed product valt iets positiever uit dan vorige maand. Het oordeel over de orderpositie verbetert voor de achtste maand op rij. De ondernemers in de industrie melden dat zij uit het buitenland meer orders hebben ontvangen dan vorige maand. De orderpositie is verbeterd. De verbetering is het sterkst bij de producenten van halffabrikaten. De producenten van halffabrikaten en investeringsgoederen zijn over de verwachte productie en bij hun oordeel over de orderpositie duidelijk optimistischer dan de producenten van consumptiegoederen.

Bezettingsgraad gestegen
De bezettingsgraad van de machines en installaties in de Nederlandse industrie is gestegen tot 82,9 procent begin april. Het dieptepunt lag in juli 2003 met 81,2 procent. Ook na deze stijging ligt de bezettingsgraad nog steeds onder het langjarig gemiddelde van 84 procent over de afgelopen tien jaar.

Concurrentiepositie verbeterd
De concurrentiepositie van de Nederlandse industrie is volgens de Nederlandse ondernemers de afgelopen drie maanden iets verbeterd op de Nederlandse markt en binnen de Europese Unie. Op de markten buiten de EU is de concurrentiepositie nagenoeg gelijk gebleven. In vergelijking met het begin van dit jaar melden minder ondernemers onvoldoende vraag als belemmering voor hun productie. Een aantal ondernemers noemt grondstoffenschaarste vanwege prijsstijgingen als productiebelemmering. Per saldo verwacht één op de negen ondernemers in de industrie in de komende maanden de personeelsomvang te verminderen. Dit percentage is vrijwel onveranderd. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun verkoopprijzen zullen stijgen, loopt op.

Zakelijke dienstverleners optimistisch over de naaste toekomst De ondernemers in de zakelijke dienstverlening verwachten in het tweede kwartaal van 2004 een hogere omzet en meer orders. Hun stemming is daarmee weer op het niveau van twee jaar geleden. Over het afgelopen kwartaal rapporteerden zij een lagere omzet en een kleinere orderontvangst dan in het laatste kwartaal van 2003. In het eerste kwartaal van 2004 heeft één op de drie ondernemers de personeelssterkte verminderd maar voor het lopende kwartaal is nog maar één op de veertien ondernemers dit van plan.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen in de industrie, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product. Een nadere toelichting over het producentenvertrouwen en de conjunctuurtest vindt u op onze website. De conjunctuurtest in de zakelijke dienstverlening betreft een onderzoek bij leasebedrijven, computerservicebureaus en de overige zakelijke dienstverlening (waaronder de uitzendbranche, schoonmaakbranche en accountants- en administratiekantoren).

PB04-064
27 april 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht