TNO Arbeid


Persbericht 27 april 2004

TNO Arbeid Home

Investeren in goed werkgeverschap loont

Investeren van organisaties in goed werkgeverschap loont. Werkgevers die meer dan gemiddeld aandacht schenken aan uitdagend werk, sfeer en cultuur op het werk, krijgen dat terug in de vorm van goed werknemerschap.

TNO Arbeid onderzocht eind 2003 de praktijk van goed werkgever- en goed werknemerschap. Vijfhonderd werkgevers en duizend werknemers hebben vragenlijsten ingevuld. De onderzoeksgegevens zijn representatief voor organisaties met tenminste vijf medewerkers en voor de Nederlandse werkende bevolking.

De belangrijkste conclusies zijn:

* Werknemers oordelen gunstiger over het eigen gedrag dan dat van de werkgever;

* Economische aspecten zijn voor organisaties reden voor goed werkgeverschap;

* Goed werkgeverschap leidt tot goed werknemerschap en ook het omgekeerde geldt;

* Kleine organisaties besteden meer aandacht aan individuele wensen en behoeften en luisteren beter naar hun medewerkers;
* In grotere organisaties manifesteert goed werkgeverschap zich vaker in aandacht voor maatschappelijke aspecten of goede opleidingsmogelijkheden.

Goed werkgeverschap TNO Arbeid heeft voor de praktijk van goed werkgeverschap dertien concrete aspecten benoemd en gevraagd hoe vaak ze in de praktijk voorkomen. Werkgevers vinden zelf dat zeven van de dertien aspecten tenminste regelmatig voorkomen in hun organisatie; het streven naar medewerkertevredenheid en betrokkenheid staan bovenaan.

Goed werknemerschap
Voor goed werknemerschap heeft TNO elf concrete aspecten onderscheiden. Werknemers geven zichzelf ruim voldoende rapportcijfers voor hun eigen gedrag op de lijst van elf aspecten van goed werknemerschap. Het laagste cijfer is een 7, het hoogste een 8+.

Het is nog onduidelijk wat het wettelijke uitgangspunt 'zich gedragen als goed werkgever en een goed werknemer' precies betekent. Het wordt vaak gezien als een norm waaraan alle niet-wettelijke, arbeidsrechtelijke aspecten getoetst kunnen worden. Om een antwoord te vinden op deze vraag voert TNO Arbeid, in het kader van de aan TNO toegewezen overheidsfinanciering op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, een vierjarig onderzoeksprogramma (2003-2006) uit.