Ingezonden persbericht

Politiek-digitaal lanceert stemindicator EP verkiezing

Eerste open source en open content stemadviesprogramma voor de Europese verkiezingen

AMSTERDAM, 20040426 -- Politiek-digitaal.nl, een onafhankelijk eZine over politiek en nieuwe media, lanceert dinsdag 27 april 2004 de Stemdicator voor de Europese verkiezingen. In de Stemindicator zijn alle politieke partijen opgenomen die deelnemen aan de Europese verkiezingen. In tegenstelling tot de meeste stemadviesprogramma's is de Stemindicator gebaseerd op ideologische voorkeuren in plaats van issues. De Stemindicator is het enige open source stemadviesprogramma. Ook de content en de resultaten zullen vrij beschikbaar worden gemaakt. Bovendien is de Stemindicator snel: binnen drie minuten heeft de gebruiker een stemindicatie.


Gebaseerd op de geest, niet de letter

De Stemindicator is gebaseerd op het idee dat de kiezer niet over elk issue een mening hoeft te hebben, maar wel weet waar partijen in de kern voor staan. Zo weet niet elke kiezer wat hij van de onroerende zaak-belasting vindt, maar wel dat de SP voor sociale gerechtigheid staat. De Stemindicator filtert snel de kiezers uit die zich helemaal niet herkennen in de gevestigde politiek en ook de kiezers voor wie een enkel issue doorslaggevend is. Hierdoor kan later een beter onderscheid gemaakt worden tussen de middenpartijen.

Open opzet

De Stemindicator is open van opzet, zowel technisch als inhoudelijk. De open source software maakt het mogelijk om voort te bouwen op de techniek achter de tool. Dit sluit beter aan op de steeds grotere maatschappelijke impact en betekenis van stemadviesprogramma's. Ook conceptueel probeert de Stemindicator uit te nodigen tot imitatie, verbetering en innovatie. Aan alle content in en achter de tool wordt in mei een open creative commons licentie gekoppeld, zodra deze beschikbaar is. Tenslotte zullen ook de resultaten vrij beschikbaar worden gesteld op Politiek-digitaal.nl.

Politiek-digitaal.nl experimenteerde eerder

Politiek-digitaal.nl rapporteerde en experimenteerde veel met stemadviesprogramma's. Tijdens de laatste twee Tweede Kamerverkiezingen bracht Politiek-digitaal.nl een overzicht van alle stemadviesprogramma's en onderzocht deze. Ook experimenteerde Politiek-digitaal.nl toen met een variant op de "Stemwijzer" van het Instituut Publiek-Politiek (IPP): de "Mens-of-Mening". Daarin werden de voorkeuren voor individuele politici tegenover inhoudelijke voorkeuren gezet. De gebruiker werd uiteindelijk geadviseerd wie te kiezen op basis van imago en wie op basis van inhoud.

Kernidee

De Stemindicator is een variant op de "Stemvork" die voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen door onderzoeksinstituut SISWO/Instituut voor Maatschappijwetenschappen. (Stichting Interuniversitair instituut voor Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) werd gemaakt. De Stemindicator bouwt voort op het kernidee dat met minder informatie een beter advies gegeven moet kunnen worden, door op basis van enkele scherp discriminerende vragen kiezers in te delen. Zeker de verhouding tussen het aantal vragen en de trefzekerheid van de indicatie kan zo worden verbeterd ten opzichte van op issues gebaseerde stemadviesprogramma's.

Problemen met issues

Tijdens de twee laatste Kamerverkiezingen verschenen op Politiek-digitaal.nl verschillende artikelen over de zwakheden van de Stemwijzer, die samengaan met een stemadvies gebaseerd op issues. Zo liet statistisch onderzoeker Richard Arendsen op Politiek-digitaal.nl zien dat partijen die op veel punten een neutrale mening hebben gemiddeld een hoger aantal punten behalen. De kans dat GroenLinks toen op nummer 1 eindigde was statistisch een factor drie groter dan de kans dat de LPF op nummer 1 eindigde. Onderzoeker Loek Groot liet op Politiek-digitaal.nl onder meer zien dat middenpartijen op de meeste terreinen vaak dezelfde positie innemen. Het onderscheid tussen die partijen werd gemaakt op een te beperkt aantal issues.

Wat is Politiek-digitaal.nl?

Politiek-digitaal.nl experimenteert met de mogelijkheden die nieuwe media bieden voor de democratie en rapporteert daarover. Wij staan open voor kritiek en nodigen onderzoekers en programmeurs uit zelf na te denken over het fenomeen nieuwe media. In mei komt er een internationale Stemindicator op onze site.



Ingezonden persbericht