Ingezonden persbericht


VERKLARING STICHTING TITANE

Utrecht maandag 26 april 2004

Onze ogen zijn op de toekomst gericht.
Wij hebben het conflict achter ons gelaten.
Met de gevolgen van geweld en menselijke leed leren omgaan. Het is al geruime tijd vredig op de Molukken.
Geen roadblocks, geen fysieke scheidslijnen.
Er is geestdrift een sfeer van vreugde en een motivatie om te werken aan wederopbouw. Vrede en Verzoening.
Maar zonder naiviteit.
Zonder de ogen te sluiten voor de gevaren.
Dat is niet eenvoudig, omdat aan conflicten allerhande oorzaken ten grondslag liggen. Vaak gaat om hebzucht.
Groepen die ­ sociaal, etnisch of religieus ­ buitengesloten zijn, worden vaak ingezet om bepaalde belangen veilig te stellen. Armoede is geen oorzaak van conflict, maar dient wel als belangrijke voedingsbodem. De veiligheidssector van een land - het leger, de politie, paramilitaire groepen - speelt een belangrijke rol in dit conflict. Er ontstaat chaos en anarchie als zij zich onttrekken aan democratische controle. Het herstel van de legitimiteit van dat bestuur is een cruciaal element van wederopbouw. Plannen zijn gemaakt, te willen werken aan de oorzaken van conflict. Wij hebben gesmeekt, gebeden en gehoopt dat verdere geweld uitblijft. Dit mag ons niet meer overkomen.
Natuurlijk mensenrechten zijn belangrijk. Zij zijn niet te verhandelen. Het zijn kernwaarden. Van ons allen. Wereldwijd.
Vrijheid van meningsuiting is een mondiaal recht.
Niet verbonden aan een cultuur of religie.
Het is universeel.
Maar uitoefenen van deze mensenrechten, kent ook een keerzijde. Het is onlosmakelijk verbonden met verantwoordelijkheid. Vrijheid van meningsuiting kent zijn eigen ethische normen en waarden. Vrijheid van meningsuiting mag niet leiden tot uitlokken van geweld. Vrijheid van meningsuiting mag nimmer ten dienste staan van hebzucht. Op 25 april 2004 heeft dit toch plaatsgevonden.
Evenals januari 1999. Een zwarte bladzijde in onze geschiedenis. Militairen in Indonesie zijn het gewend te manipuleren met geld, mythen en angsten. Zij willen hun macht en bevoorrechte posities behouden. Zij kiezen niet voor sociale rechtvaardigheid voor iedereen, maar denken alleen aan zich zelf. Hun handlangers en betaalde provocateurs vinden wij onder alle lagen van de bevolking. Zij zijn te vinden in politieke en religieuze bewegingen. Zij niet te herkennen aan kleur, etniciteit of religie. In hun handelen makkelijk te onderscheiden .
Zij kiezen niet voor de vredesagenda.
Zij werken niet aan duurzame verzoening.
Zij willen niets weten van wederopbouw.
Zij kennen slechts de eigen agenda.
Zij maken alles hieraan ondergeschikt.
Hoe vaak is hen niet gevraagd.
Maak Vrede en Verzoening niet ondergeschikt aan de eigen agenda. Kennen zij de gevolgen niet? Hebben wij ons vertwijfeld afgevraagd. Kennen zij de ravage op de Molukse eilanden niet, de duizenden doden, gewonden en ontheemden? Weten zij dat elke slachtoffer, elke dode, gewonde, een lotgenoot van ons is, Weten zij niet dat Molukkers multicultureel en multireligieus zijn? Geldt " Ale rasa, beta rasa potong dikuku rasa di daging " dan niet? Welk ideaal is zo groot dat vrede en verzoening moet wijken? RMS? FKM? Politiek Islam?
Zij die hier in Nederland, in Jakarta en op de Molukken, tegen beter weten in de vrede en verzoening om zeep willen helpen, hebben een belast geweten. Zij die hier in Nederland, in Jakarta en op de Molukken, tegen beter weten in, de eigen agenda boven vrede en verzoening hebben laten prevaleren, dragen een loden last. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de doden en gewonden. Voor hen geldt geen excuus. 5 jaar van geweld, dood en verderf heeft een ieders ogen geopend. Iedereen heeft kunnen zien en voelen dat alles moet wijken voor vrede en verzoening. Wij in Nederland moeten ons bewust zijn van de eigen verantwoordelijkheid. Van ons wordt solidariteit verwacht.
Solidariteit met de bewoners van Maluku.
Geen partij kiezen maar ons boven de partijen scharen. Solidariteit drukt uit: 'het samen delen', van gemeenschapsgevoel en onderlinge betrokkenheid. Het betekent onderlinge saamhorigheid; van ons hier in Nederland met hen op Maluku. Wij zijn solidair met al die duizenden, die opgeofferd worden aan de belangen van een enkeling. Wij dienen één belang.
Vrede, Verzoening en Wederopbouw.

Bestuur, medewerkers en vrijwillgers
Yayasan TitanE
S. R. Pormes
(voorzitter)

N.E.G.A. Ubro
(secretaris)

Oproep: Teken mee!
Iedereen, groepen, organisaties, burgers die achter de inhoud van deze verklaring willen scharen, kunnen dit doen door het sturen van een e-mail: TitanE@consultant.com

We zullen een lijst van de ondertekenaars op de website bekendmaken.

----------------------------------------------
TitanE

Stichting voor Duurzame Ontwikkeling en
armoedebestrijding op de Molukken

http://www.titane.org/