Socialistische Partij

Voetbalvandalisme vraagt niet om harder, maar beter beleid

Na de ongeregeldheden bij de belofte-elftallen van Ajax en Feyenoord is de roep om zware maatregelen niet van de lucht. En dat is zeer begrijpelijk. Maar in plaats van hardere maatregelen, is het vooral tijd voor betere maatregelen. Want slechte maatregelen dragen eerder bij aan de problemen dan aan de oplossing

---

Sander Faas en Agnes Kant*

---

Honderdduizenden voetbalfans gaan al jaren met een dubbel gevoel naar het stadion. Aan de ene kant ga je nergens liever naar toe, aan de andere kant weet je dat je wordt behandeld als verdachte. Je moet een clubcard hebben, moet je kunnen legitimeren, je wordt gefouilleerd en vaak moet je met een verplichte combireis mee. Dat laatste betekent voor velen dat ze tientallen en soms zelfs honderden kilometers moet omreizen om een wedstrijd te kunnen bijwonen. Als er iets mis gaat, worden alle supporters over een kam geschoren en zitten media en politiek er bovenop. Maar als er iets positiefs gebeurt, wanneer bijvoorbeeld grote bedragen worden ingezameld voor een goed doel of er geweldloze supportersprotesten zijn, zie je daar zelden iets van terug. Supporters worden steeds vaker 'klanten' genoemd, maar als zogenaamde klant wordt je niet bepaald als koning behandeld..

De echte supporters zijn niet alleen de dupe zijn van het wangedrag van een minderheid die niet voor het voetbal komt, maar ook van de slechte maatregelen die meer problemen opleveren dan oplossen. Door het huidige beleid wordt de situatie er niet beter op. Er zitten nog steeds mensen met stadionverboden in de stadions, of ze zwerven eromheen op zoek naar relletjes, en tegen racistische of kwetsende spreekkoren wordt nog altijd niet opgetreden. De overheid scheert nog te vaak alle supporters over een kam en burgemeesters leggen steeds weer onnodige combiverplichtingen op. De KNVB houdt de falende clubcard in stand, schuift haar verantwoordelijkheid structureel af op de overheid, deelt zonder tussenkomst van een rechter stadionverboden uit en nemen het verweer van de supports zelden serieus. Als fanatieke supporters zijn wij het zat te moeten lijden onder het falende beleid. Wij willen weer gewoon naar uit- en thuiswedstrijden, zonder de dreiging van geweld en zonder te worden behandeld als potentiële crimineel. De clubcard, de verplichte combireizen, hekken en netten voor de uitvakken en een zero tolerance-houding zijn allemaal bedoeld als drempels om vandalen te ontmoedigen, maar treffen vooral de echte fans. Ondertussen wordt de enige maatregelen die zeker werkt, niet toegepast: het strafrechtelijke stadionverbod met meldingsplicht.

Stadionverboden moeten alleen worden opgelegd als daar bewezen aanleiding voor is. Om de extreme minderheid buiten de deur te houden die echt niet voor het voetbal komt, moet naast een strafrechtelijk stadionverbod ook een langdurige meldingsplicht worden ingevoerd. Dat is de enige manier om deze groep uit de stadions te weren, dat zal vrijwel iedere echte hooligan beamen. Als je hen eruit hebt gevist, hebben de meelopers niemand meer om achteraan te lopen, en durven de andere supporters elkaar weer te corrigeren. En leg landelijk vast wat de huisregels en sancties in de stadions zijn. Zo voorkom je de willekeur die nu regeert en vaak irritatie oproept en opstootjes veroorzaakt. Dat vergroot de geloofwaardigheid van de regels en de ordehandhavers van de clubs, wat op zich weer het verantwoordelijkheidsgevoel van de echte fans vergroot.

Als deze maatregelen worden doorgevoerd, kan ook de clubcard worden afgeschaft of omgebouwd tot servicekaart. Ook het aantal verplichte combi's kan dan drastisch worden afgebouwd. Dan kunnen de echte fans weer gewoon naar uit- en thuiswedstrijden, zonder te worden behandeld als verdachten.

Ons motto is: pak de vandalen, niet de fans. Kom dus niet meer nóg meer maatregelen die alle fans treffen, maar werk dadergericht en behandel de echte fans weer met het respect dat zij, net als iedereen, verdienen. Dan zul je zien dat het in onze stadions snel een stuk leuker wordt.

Sander Faas is PSV-supporter en lid van het Comité Echte Fans (www.echtefans.nl)
Agnes Kant is Tweede-Kamerlid voor de SP

Dit artikel verscheen op 24 april 2004 in Het Parool