GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie 27 april 2004 15:41
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kabinet gooit alle remmen los: Zwanenzang voor de ruimtelijke ordening

(27 april 2004)

Embargo: tot 16.30 uur

Het Rijk geeft met de Nota Ruimte de regie op de ruimtelijke ordening volledig uit handen. En dat op een moment dat de strijd om de ruimte harder gevoerd wordt dan ooit. Het kabinet Balkenende verlaat de geroemde Nederlandse traditie van plannen en ordenen. De gevolgen zijn helaas voorspelbaar: het groene en open gebied zal in hoog tempo verder worden volgebouwd; mensen met hogere inkomens en bedrijven zullen uit de stad wegtrekken; de ontwikkeling van de steden komt tot stilstand. GroenLinks pleit voor actiever beleid, gericht op mooiere en groenere steden en dorpen met voor iedereen toegankelijke groene gebieden eromheen. Minister Dekker heeft alleen oog voor de oude economie. De zogenaamde 'Mainports' Schiphol en de Rotterdamse Haven krijgen alle ruimte. Voor Schiphol gaat het Noord-Westelijk deel van de Randstad letterlijk op slot voor woningbouw. Voor de Rijnmond worden de Hoeksche Waard en Moerdijkse Hoek opgeofferd. Nieuw engels woord is 'Greenport'. Onder deze noemer wil het kabinet de zwaar vervuilende bollenteelt en de energieverslindende kassenteelt alle ruimte geven. Hier staat de meerwaarde voor economie en werkgelegenheid in geen verhouding tot het ruimtebeslag. Daar waar de ruimte schaars is zou deze teelt juist plaats moeten maken voor natuur en eventueel woningbouw.

Met de Nota Ruimte wordt het alleen maar gemakkelijker om groene gebieden te verpesten. Bouwen in open gebied is voor projectontwikkelaars goedkoper dan bouwen op verouderde bedrijventerreinen in de stad.

Deze Nota Ruimte mist alle kansen. Want we kùnnen Nederland mooier maken. We kunnen zorgen voor meer groen, recreatie en ontspanning. We kunnen steden leefbaarder maken, met ruimte voor wonen, werken en ontspanning. De (groene) ruimte buiten de steden en dorpen kan meer ontsloten worden voor fietsen, wandelen, kanoën en skeeleren. GroenLinks wil een forse rem op het bouwen in de open groene ruimte (met een 'open ruimte heffing'). Er moet een nieuwe impuls komen voor het opknappen van verouderde wijken en bedrijventerreinen en het aanleggen van stadsparken en natuurgebieden.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -