Gemeente Alkmaar


Oud-Overdie steeds schoner en mooier

Alkmaar, 27 april 2004

Een half jaar startte de gemeente Alkmaar met een project voor een schonere wijk in Oud-Overdie: In overleg met de wijkraad zijn afvalcocons geplaatst en deze zijn een succes. Eind april worden op verschillende plekken nieuwe cocons geplaatst. De gemeente heeft samen met de wijkraad de locaties bepaald. Ook de St. Matthiasschool in Oud-Overdie draagt ook haar steentje bij aan een schonere wijk: met het project `bekijk je wijk' en met de multiculturele markt op 29 april. Daarnaast ontvangt de gemeente geld van de Stichting Nederland Schoon.

In november hebben leerlingen van de St. Matthiasschool foto's gemaakt van de straten voor het project `bekijk je wijk'. De kinderen kozen de mooiste straat uit en deelden daar bloembollen uit. De prijswinnaars die hebben geraden welke bollen het zijn en daar een mooie tekening van hebben gemaakt, werden in het zonnetje gezet en ontvingen een bon van EUR 10,- van een tuincentrum.'

Multiculturele markt
De St. Matthiasschool organiseert op 29 april een multiculturele markt in de school. De kinderen hebben spullen van huis meegenomen om te verkopen. Op school hebben ze dingen geknutseld als placemats en kunstwerkjes van klei. Op de markt neemt ook het wijkteam een stand in. Het wijkteam bestaat uit alle professionals in de wijk: wijkmeester, wijkbeheerders, consulenten van de corporaties, opbouwwerk, wijkcoördinator et cetera. Zij promoten de activiteiten van het wijkteam om de wijk, samen met bewoners, schoon te houden. Op de markt gaan schoolkinderen van groep zeven en acht panelen beschilderen onder leiding van een lokale kunstenaar. Deze panelen worden ter versiering op de cocons geplaatst.

Nederland Schoon
Stichting Nederland Schoon houdt zich bezig met de preventie en bestrijding van de hinder van zwerfafval. De gemeente Alkmaar ontvangt een bedrag van EUR 1500,- van Nederland Schoon. Dit geld gebruikt de gemeente onder meer voor posters inde hele wijk en op de multiculturele markt ligt in de kraam van het wijkteam informatie van Nederland Schoon. Daarnaast gaat de St. Matthiasschool aan de slag met het lespakket van Nederland Schoon over het schoonhouden van de wijk. Het project `bekijk je wijk' krijgt in oktober 2004 een vervolg op school. Dan maken kinderen nogmaals foto's van de omgeving en beoordelen de straten op netheid.

27 april 2004