Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vervang huwelijksquotiënt door gezinsquotiënt (27/04/04)

In de discussie omtrent de herziening van het huwelijksquotiënt stelt N-VA-ondervoorzitter Bart De Wever een veel gezinsvriendelijkere fiscaliteit voor in de vorm van een gezinsquotiënt.

Als jonge vader van twee kinderen wijst de Wever erop dat het huidige huwelijksquotiënt te weinig rekening houdt met de gezinssituatie en trouwens enkel geldt voor gehuwden of wettelijk samenwonenden. De N-VA wil mensen die verantwoordelijkheid opnemen voor kinderen of voor ouderen, maximaal ondersteunen door een gezinsquotiënt. Dit gezinscoëfficiënt komt er op neer dat voor de berekening van de belasting alle gezinsinkomsten worden samengeteld en gedeeld door het aantal personen dat ervan moeten leven.

Het gaat dan zowel om samenwonende partners (gehuwd of niet) en personen met kinderen, als om mensen die zorg dragen voor inwonende ouderen, pleeg- of zorgkinderen Personen met een handicap tellen in het gezinsquotiënt voor meer dan 1, afhankelijk van de zwaarte van de handicap. Zo wordt wie kiest om zorg te dragen voor kinderen of ouderen, daarvoor beloond in plaats van belast.

Voorts betreurt de N-VA dat de Staten-Generaal van het gezin zich beperkt tot het herhalen van oude beloftes, terwijl geen middelen worden vrijgemaakt voor de gezinnen. Zo pleit de N-VA voor een kinderbijslag die gelijk is voor iedereen en meer in verhouding is tot de werkelijke opvoedingskosten. Daarom moet het kindergeld verhoogd worden tot 300 euro voor het eerste kind en tot 400 euro voor de volgende kinderen.

Anderzijds voorziet de partij ook een systeem van opvoedings- en opvangpremies zodat ouders die hun kinderen thuis opvoeden en diegenen die dit niet wensen te doen om buitenhuis te kunnen werken, gelijk behandeld worden. Ouders krijgen daarom voor een bedrag dat de reële kost van kinderopvang benadert trekkingsrechten (opvoedings- en opvangpremie) die ze ofwel kunnen gebruiken voor betaalde kinderopvang, ofwel anders aanwenden indien de kinderen daadwerkelijk thuis worden opgevangen.

Het volledige gezinsplan, met nog tal van gezinsvriendelijke voorstellen, kan geraadpleegd worden op www.n-va.be/gezin.

Auteur:
Bart De Wever, ondervoorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be