Ingezonden persbericht


Persbericht

Grenzen als kansen / Tentoonstelling
in het kader van de Europaweek 2004

Limburgs Museum Venlo, 27 april - 9 mei 2004

Euregio rijn-maas-noord, 28 april 2004. De tentoonstelling "Grenzen als Chancen / Grenzen als kansen" werd gisteren in het Limburgs Muserum in Venlo geopend. De euregio stelt actuele grensoverschrijdende projecten voor die in het kader van het INTERREG IIIA-programma door de EU worden gesubisidieerd. Aanleiding van de tentoonstelling is de Europaweek 2004 alsmede de aanstaande uitbreiding van de EU. De tentoonstelling is tot 9 mei a.s. kostenloos te bezichtigen in de foyer van het Limburgs Museum in Venlo.

De nieuwe culturele, politieke en economische veelvoud van de EU-25 stelt de grensregio´s voor nieuwe uitdagingen. "De voortzetting van een vruchtbare samenwerking tussen de Europese regio´s is een belanrijke taak in de nabije toekomst. De adminsitratieve en financiële afwikkeling van projecten zal misschien veranderen, de noodzaak tot samenwerking in geen geval" aldus Jan J. Schrijen burgemeester van Venlo en president van de euregio rijn-maas-noord ter gelegenheid van de opening. Ook Jos Schatorjé, directeur van het Limburgs Museum was ingenomen met het euregio-initiatief: "Hier in Limburg zouden wij meer richting Oosten moeten kijken want ons verbindt cultureel en historisch meer met onze buren van de Niederrhein als bijv. met onze eigen landgenoten in het noorden. Dat is een van de doelstellingen van ons museum als plaats van de Limburgse geschiedenis die wij met nieuwe ideeën zoals bijv. "Adel verbindt" willen bereiken."

Van ervaring kan men leren

De Duits-Nederlandse euregio´s hebben een lange traditie en beschikken over solide organisatiestructuren. Dit grensgebied heeft reeds in het jaar 1958 het concept "euregio" bedacht en in de praktijk omgezet. Ook andere staten - zeker met het oog op de aanstaande uitbreiding van Europa dient de mogelijkheid te worden geboden om van deze know-how te profiteren. "Vanuit deze grensstreek dient de ervaring naar de nieuwe lidstaten te worden overgebracht. Zij zijn als transformatiestaten hiervan sterk afhankelijk" alsdus Karin Junker (lid van het Europese Parlement). Zij moedigde de euregio en haar partners aan de resultaten van de grensoverschrijdende initiativen ook in Brussel voor te stellen.

Locatie: Limbugs Museum
Duur: 27 april - 9 mei 2004

Meer informatie:
Aurelia Ölbey
euregio rhein-maas-nord
D-41050 Mönchengladbach
Tel. 0 21 61 - 25 92 34
Fax 0 21 61 - 25 92 39
presse@euregio-rmn.de
www.euregio-rmn.de
www.euregio-rmn.nl