Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

28/04/04 Prinses Máxima bij inaugurale rede hoogleraar Prins Claus Chair 2003/2004 te Den Haag

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden is woensdag 28 april 2004 in het Institute of Social Studies te Den Haag aanwezig bij de inaugurele rede van prof. Amina Mama, de Prins Claus Chair Leerstoelhouder 2003/2004. Mevrouw Mama, hoogleraar Vrouwenstudies aan de Universiteit van Kaapstad, is benoemd vanwege haar academische bijdrage op het gebied van cultuur en ontwikkeling. De Prinses is voorzitter van het Curatorium van de Prins Claus Chair in Development and Equity.

De Prins Claus Chair is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en is ingesteld door de Universiteit Utrecht en het Institute of Social Studies. Op voordracht van het Curatorium van de Prins Claus Chair in Development and Equity heeft het Institute of Social Studies in Den Haag prof. Amina Mama benoemd tot hoogleraar op deze Chair 2003/2004.

Amina Mama (1958, Nigeria) is benoemd tot Prins Claus Chair-houder vanwege haar academische bijdrage aan het onderzoek op het gebied van cultuur in Afrika in relatie tot ontwikkeling. Zij geeft leiding aan een onderzoeksprogramma met het oogmerk door versterking van vrouwenstudies bij te dragen aan gelijkheid en ontwikkeling op het Afrikaanse continent. De titel van haar inaugurele rede is 'Critical capacities: Facing the challenges of intellectual development in Africa'.

De leerstoel, waarvoor uitmuntende jonge wetenschappers uit Afrika, Azië of Latijns-Amerika in aanmerking komen, wordt elk jaar door een andere wetenschapper bekleed. De benoeming geschiedt beurtelings aan de Universiteit Utrecht (UU) en het Institute of Social Studies (ISS). De beide instellingen willen met de leerstoel onderzoek en onderwijs in de ontwikkelingssamenwerking bevorderen in overeenstemming met de inzichten en ideeën van Prins Claus.