Universiteit van Amsterdam

De omzetting van onverzadigde koolstoffen naar aldehyden


Promotie Moleculaire scheikunde


woensdag 28 april 14.00 uur

Met een jaarlijkse productie van ruim acht miljoen ton aan verschillende aldehyden en alcoholen behoort hydroformylering, de omzetting van onverzadigde koolwaterstoffen in aanwezigheid van waterstofgas en koolmonoxide naar aldehyden, tot een van de omvangrijkste homogeen gekatalyseerde chemische transformaties ter wereld. Aldehyden zijn belangrijke intermediairs, die onder andere worden toegepast in de farmaceutische industrie en de polymeerindustrie. Raymond Bronger richt zich in zijn onderzoek op de ontwikkeling van nieuwe liganden voor de rhodium gekatalyseerde selectieve hydroformylering van interne alkenen naar lineaire aldehyden, die een hogere selectiviteit, activiteit en stabiliteit vertonen.

R.P.J. Bronger: Selective hydroformylation of internal alkenes to linear aldehydes. Novel phosphacyclic diphosphines and their applications. Promotor is prof. dr. P.W.N.M. Leeuwen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.

De afdeling Persvoorlichting is op vrijdag 9 april (Goede Vrijdag) gesloten. In verband met een interne verhuizing zijn wij op woensdag 14 april en donderdag 15 april mogelijk minder goed bereikbaar.