Ingezonden persbericht


Persbericht 12.4.04

Tentoonstelling

I N B E W A R I N G G E G E V E N

Opening woensdag 28 april 2004, Verzetsmuseum Amsterdam

Deze bescheiden wisseltentoonstelling vertelt de verhalen achter gewone voorwerpen: een kinderservies, een spiegeltje met foto, een fotoalbum, een wereldatlasje. Dierbare voorwerpen in bezit van joodse Nederlanders, die ze voor hun deportatie in bewaring gaven bij familie, vrienden of buren om te voorkomen dat ze geconfisceerd werden door de bezetter. Om ze terug te krijgen als ze terugkwamen..

Bij de opening staat het verhaal centraal van de toverlantaarnplaatjes die Ruth Michaelis na zestig jaar uit bewaring terugkreeg. Tijdens de opening op woensdag 28 april om 17.00 uur is zowel Ruth Michaelis aanwezig als de vrouw die als meisje van negen jaar deze toverlantaarnplaatjes in bewaring nam.

Ruth Michaelis is een van de geredde joodse kinderen in de voorstelling die De Verhalenman/ Karel Baracs jaarlijks geeft in het Verzetsmuseum. Het zeven jaar oudere broertje van Ruth, Kurt, gaf de lantaarnplaatjes in 1943 bij een vriendinnetje in bewaring. Hij kwam niet terug en zij bewaarde de plaatjes, zestig jaar lang. Tot vorig jaar de naam van Ruth opdook in de pers. Het vriendinnetje meldde zich bij het Verzetsmuseum en kon de plaatjes eindelijk teruggeven. Ruth Michaelis woont inmiddels in Amerika als Marijke Brown. Ze is jaarlijks te gast bij de voorstellingen in het museum van de Verhalenman/Karel Baracs over het redden van joodse kinderen uit de creche tegenover de Hollandsche Schouwburg in 1943. In bewaring gegeven is een productie van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Voor meer informatie over de tentoonstelling en/of de voorstelling van de Verhalenman/Karel Baracs, zie www.verzetsmuseum.org


---

In bewaring gegeven

Officiële opening 28 april 2004, 17.00 uur / Open voor publiek 29 april - 31 augustus 2004

Verzetsmuseum Amsterdam Openingstijden

Plantage Kerklaan 61 di-vr 10.00 - 17.00 uur tel: 020-620 25 35 / www.verzetsmuseum.org za-zo-ma/feestdagen 12.00 - 17.00 uur

Meer informatie/foto's: Verzetsmuseum Amsterdam, Marjolein Marreveld, e-mail: marreveld@verzetsmuseum.org


---- --