Provincie Overijssel

Provincieparlement wil uitstel behandeling takendiscussie

Provinciale Staten willen uitstel van behandeling van de voorstellen van GS met betrekking tot de takendiscussie. Alle fracties in PS willen meer inzicht in de keuzes, de afwegingscriteria en de consequenties.

Ook willen de Statenleden zelf meer eigen keuzes kunnen maken. De verdere behandeling plenair in Provinciale Staten op 28 april lijkt daarmee niet haalbaar. Dit blijkt uit de behandeling van de voorstellen in de commissie Economie en Bestuur die om 14.00 uur is begonnen.

Procesgedeputeerde Kristen wees er in zijn reactie op te begrijpen dat PS meer informatie wil hebben en dat het GS-voorstel een stap in het proces is. Op dit moment is de vergadering geschorst om te bekijken op welke termijn GS nadere informatie kan geven, waarna de Staten de takendiscussie verder behandelen.

Voorzitter Dicky van Keulen van de Ondernemingsraad, lichtte bij het begin van de commissievergadering een brief van de OR toe. Kristen zei in zijn reactie de mening van de OR "afgewogen en uitgebalanceerd" te vinden. Met betrekking tot de gevraagde garantie dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, zei Kristen dat dat bij bezuinigingen tot zes miljoen gegarandeerd is. Bij meer bezuinigingen "gaan we er vanuit dat er geen gedwongen ontslagen vallen, dit ligt dus iets genuanceerder", aldus Kristen.

Gedeputeerde Kristen zei na een schorsing dat GS eind volgende week met de gevraagde nadere informatie komt. Het presidium zal een nieuw schema maken voor de verdere behandeling van de takendiscussie in PS.

De nadere informatie betreft:


- de fase vóór de besluitvorming in GS (wettelijke taken, plustaken en autonome taken);


- afwegingscriteria en de onderlinge afwegingen;


- de visie en de analyse die gemaakt is in het voortraject;


- een overzicht van alle subsidierelaties.

Voorts krijgt PS antwoord op een groot aantal specifieke vragen die gesteld zijn in de vier commissievergaderingen die vandaag over de takendiscussie zijn gehouden. Om 16.00 uur werd de behandeling van de takendiscussie in de commissie Economie en Bestuur beëindigd.

© 2004 Provincie Overijssel