Gemeente Den Helder

15-04-2004
10 juni verkiezing Europees Parlement

KANDIDAATSTELLING
Woensdag 28 april 2004 vindt de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van het Europees Parlement plaats. Op die dag kunt u bij het centraal stembureau (de Kiesraad) van 9.00 tot 15.00 uur lijsten van kandidaten (model H1) inleveren. De Kiesraad is in het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Schedeldoekshaven 200, 2511 EZ s-Gravenhage.

Kandidaten die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, moeten bij de kandidaatstelling een schriftelijke verklaring van de daartoe bevoegde autoriteit van de lidstaat van herkomst overleggen. Hieruit moet blijken dat hij of zij niet is uitgesloten van het recht om gekozen te worden.

De formulieren die nodig zijn voor de kandidaatstelling, zijn tot en met de dag van de kandidaatstelling voor politieke groeperingen gratis verkrijgbaar bij de afdeling Publiekszaken, Bureau Verkiezingen, Drs. F. Bijlweg 20. De formulieren kunt u ook downloaden via www.kandidaatstelling.nl en www.kiesraad.nl.

Voor de kandidaatstelling moet een waarborgsom van 11.250,- worden betaald. Deze waarborgsom hoeft niet te worden betaald als bij de laatstgehouden verkiezingen van de leden van het Europees Parlement een of meer zetels aan de politieke groepering zijn toegekend. Betaling van de waarborgsom doet u door het bedrag over te maken op rekeningnummer (Rabobank) 192323256 ten name van Ministerie van BZK/DGCZK, HV 11, Postbus 20011, kamer H1002, 2500 EA Den Haag, onder vermelding van 'waarborgsom kandidaatstelling EP gevolgd door de naam van de politieke partij.

STEMMEN IN STEMBUREAU NAAR KEUZE
Voor de Europese Verkiezingen op 10 juni mag u uw stem uitbrengen in een stembureau naar keuze. U kunt er zelfs voor kiezen om in een andere gemeente (binnen Nederland) uw stem uit te brengen. Wilt u gebruik maken van dit recht, dan moet u dit wel aanvragen. U kunt schriftelijk of mondeling doen.

Schriftelijke aanvraag
U kunt bij de afdeling Publiekszaken in het stadhuis (Drs. F. Bijlweg 20) een gratis formulier krijgen om uw verzoek schriftelijk in te dienen. U moet het verzoekschrift uiterlijk veertien dagen voor de verkiezing indienen bij de burgemeester van de gemeente waar u op woensdag 28 april 2004 als kiezer bent geregistreerd. Heeft u uw oproepingskaart al ontvangen, dan stuurt u deze mee. Als uw verzoek wordt ingewilligd, dan wordt dit op de oproepingskaart gezet. Deze oproepingskaart is daarmee omgezet in een kiezerspas. Uw verzoek wordt niet ingewilligd als u bij volmacht aan de stemming deel mag nemen.

Mondelinge aanvraag
Om uw aanvraag mondeling in te dienen, moet u uiterlijk vijf dagen voor de verkiezingen uw oproepingskaart overleggen bij de afdeling Publiekszaken van de gemeente waar u op woensdag 28 april 2004 als kiezer bent geregistreerd. Bij inwilliging van uw verzoek wordt de beslissing op de oproepingskaart gezet, die daardoor is omgezet in een kiezerspas.

STEMMEN BIJ VOLMACHT
Ook stemmen bij volmacht is mogelijk op 10 juni. Wilt u iemand machtigen om voor u te stemmen, dan kunt u dit schriftelijk aanvragen. U kunt ook iemand machtigen door overdracht van uw oproepingskaart.

Schriftelijke aanvraag
U kunt bij de afdeling Publiekszaken in het stadhuis (Drs. F. Bijlweg 20) een gratis formulier krijgen om uw verzoek tot machtiging schriftelijk in te dienen. U moet uw verzoekschrift uiterlijk veertien dagen voor de verkiezing indienen bij de burgemeester van de gemeente waar u op woensdag 28 april 2004 als kiezer bent geregistreerd. Degene die bereid is als gemachtigde voor u te stemmen, moet op woensdag 28 april 2004 als kiezer zijn geregistreerd. Als uw verzoek wordt ingewilligd, ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs. De gemachtigde moet de volmachtstem tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. Uw verzoek wordt niet ingewilligd als u in een stembureau naar keuze mag deelnemen aan de stemming.

Overdracht van de oproepingskaart
U kunt ook zelf een andere kiezer machtigen voor u te stemmen. Dit doet u door uw oproepingskaart aan die kiezer over te dragen. Degene die u machtigt, moet op woensdag 28 april 2004 in hetzelfde stemdistrict als u zijn geregistreerd. De gemachtigde kan uw volmachtstem alleen tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen in het stemdistrict waar hij of zij staat ingeschreven. Als u volmacht hebt gegeven, mag u deze niet intrekken en mag u niet zelf aan de stemming deelnemen. Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen.

MEER INFORMATIE
Wilt u meer informatie over stemmen in het stembureau naar uw keuze of stemmen bij volmacht, neemt u dan contact op met de afdeling Publiekszaken, Bureau Verkiezingen, Drs. F. Bijlweg 20, telefoon (0223) 678580. Voor meer informatie over de wettelijke voorschriften voor inlevering van kandidatenlijsten kunt u terecht bij de Kiesraad, telefoon (070) 4266266.