Gemeente Voorburg-Leidschendam


10 jaar stedenband met Temecula

Persbericht, Leidschendam-Voorburg 20 april 2004
---

Delegatie uit zusterstad Temecula op bezoek

De gemeente Leidschendam-Voorburg ontvangt van 28 april tot 3 mei een delegatie uit Temecula, de zusterstad uit Californië USA. De delegatie bestaat uit elf personen onder wie de loco burgemeester Jeff Comerchero en council member Ron Roberts.

De delegatie uit Temecula bezoekt Leidschendam-Voorburg ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de stedenband tussen beide gemeenten. Tevens willen de bezoekers graag de activiteiten in het kader van Koninginnedag meemaken.
Temecula en Leidschendam-Voorburg zijn in 1993 de stedenband aangegaan. Dit jaar bestaat de stedenband dus al elf jaar. Geplande activiteiten om het tienjarige jubileum te vieren zijn vorig jaar uitgesteld in verband met de oorlog in Irak.

Het programma voor de delegatie uit Temecula is een mix van officiële gelegenheden, professionele uitwisselingen, culturele happenings en toeristische kennismaking met onze gemeente en Nederland. Zo zal de delegatie op donderdag 29 april om 16.00 uur de onthulling bijwonen van de straatnaambordjes van het Temeculaplein. Aan het Temeculaplein zijn de nieuwe brandweerkazerne en het nieuwe politiebureau gelegen. Op Koninginnedag, 30 april, reist de delegatie in het kielzog van de burgemeester langs tal van feestelijke activiteiten, te beginnen met de aubade om 9.30 uur in de Herenstraat te Voorburg. Op zaterdagmorgen
1 mei is er een speciaal ontbijt, samen met vertegenwoordigers uit de twee andere zustersteden Hranice en Konstancin-Jeziorna, ter gelegenheid van de toetreding tot de Europese Unie van onder andere Tsjechië en Polen.

De delegatie uit Temecula bestaat naast de loco burgemeester Jeff Comerchero en council member Ron Roberts met hun partners verder uit Temeculas brandweercommandant Greg Adams en battalion chief Jim Mc Bride, gemeente-ambtenaar Robin Gilliland met dochter Amanda en de inwoners Judy Lo en Susan Mack. De twee brandweermensen zullen een speciaal programma volgen samen met hun collegas uit Leidschendam-Voorburg. Voor Judy Lo en Susan Mack is het programma toegesneden op hun interessegebied ouderenzorg.

Stedenband Temecula
Het doel van de stedenband tussen Temecula en Leidschendam-Voorburg is de ontwikkeling van het (internationale) bewustzijn van de inwoners en medewerkers van de beide gemeenten. Het opbouwen van vriendschappelijke banden, het kweken van begrip voor de wederzijdse culturen en het vergroten en uitwisselen van kennis staan daarbij centraal. Sinds 1994 hebben er verschillende soorten uitwisselingen plaatsgevonden. Gemeentebestuurders, ambtenaren, scholieren, bankmedewerkers, kunstenaars en verschillende anderen bezochten in de afgelopen jaren hun partnerstad. In de vorm van werkstages brachten politieagenten en brandweerlieden uit zowel Temecula als Voorburg regelmatig bezoeken aan de twee steden. Ook leerlingen van de Scholengemeenschap Dalton-Vatel in Voorburg en de Vail Ranch Middle School en de Chaparral High School in Temecula werden uitgewisseld. Alle onderwerpen met betrekking tot het onderhouden van de banden met de zuster steden zijn in Leidschendam-Voorburg ondergebracht in de Stichting Stedenbanden. Onder de stichting zijn drie werkgroepen actief, voor elke zusterstad één. De werkgroep Temecula heeft ook een eigen website: www.temecula.nl.
De werkgroep Temecula en de gemeente hebben samen het programma samengesteld voor dit bezoek uit Amerika.

De stedenband ontving in 2003 een belangrijke internationale prijs van de Sister Cities International (SCI) uit Amerika: de SCI-award Municipal Cooperation 2002 in de categorie Innovation. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan uitstekende stedenbandprogrammas die in hoge mate bijdragen aan de groei en verdere ontwikkeling van de stedenband en de verwezenlijking van de wederzijdse doelstelling. De Sister Cities International (SCI) is een netwerkorganisatie om op lokaal niveau (stedenband)relaties te creëren en te versterken tussen internationale en Amerikaanse gemeenten. SCI promoot wederzijds cultureel begrip, sociale ontwikkeling en economische groei. De SCI representeert meer dan 2.100 gemeenten in de USA die met gemeenten in 121 landen een stedenband hebben.