INST. VOOR PUBLIEK EN POLITIEK

StemWijzer.nl daagt europarlementariërs uit

Politici krijgen stemadvies

Op 10 juni a.s. mag Nederland weer naar de stembus. Om de twijfelende kiezers een handje te helpen bij het maken van een keuze, publiceert het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) traditiegetrouw de StemWijzer op www.stemwijzer.nl .
Op woensdag 28 april a.s. wordt de nieuwe Europese StemWijzer om 12.00 uur officieel gelanceerd in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Hierbij zijn de de volgende Nederlandse lijsttrekkers en kandidaten van de Europese politieke partijen aanwezig:
Jules Maaten (lijsttrekker VVD), Sophie in 't Veld (lijsttrekker D66), Erik Meijer (lijsttrekker SP), Hans Blokland (lijsttrekker ChristenUnie/SGP), Jens van der Vorm-de Rijke (lijsttrekker LPF), Joost Lagendijk (GroenLinks), Corien Wortmann (CDA) en Thijs Berman (PvdA). De genodigden zullen de StemWijzer vanachter een eigen computer invullen en worden uitgedaagd bij de partij uit te komen waar ze voor staan.

De dertig stellingen van de StemWijzer gaan onder meer over de al dan niet verdergaande samenwerking in Europa, de Europese landbouwpolitiek, het milieubeleid, de uitbreiding van de Europese Unie en de positie van de Europese Centrale Bank. Wie alle stellingen beantwoordt, krijgt te zien welke partij het dichtst bij zijn eigen standpunten staat.

De Europese StemWijzer wordt ook geïnstalleerd op www.ukomttochook.nl, de verkiezingssite van het ministerie van BZK, op www.europeesparlement.nl, de site van het EP-Voorlichtingsbureau en op www.lijn25.nl, de speciale Europa-site van NOS/Nova. Op www.stemwijzer.nl zal ook een Engelstalige versie van de StemWijzer te zien zijn, voor alle EU-ingezetenen die in Nederland stemrecht hebben. Behalve in Duitsland, de bekende Wahl-O-Mat (www.wahl-o-mat.de), zal er ook in Polen een eigen StemWijzer worden ontwikkeld.

De StemWijzer groeide zowel in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen 2002 als in die van 2003 uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Beide keren werden ruim twee miljoen stemadviezen verstrekt. Vorig jaar ontving de StemWijzer de Machiavelli-prijs 2003.

De StemWijzer is een initiatief van het onafhankelijke Instituut voor Publiek en Politiek, daarin ondersteund door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen en de Faculteit Bestuurskunde Universiteit Twente.

Naast de StemWijzer biedt het IPP nog meer projecten en verkiezingsactiviteiten over Europa. Zo is begin deze week de website www.geenwoorden.nl gelanceerd en vinden er begin juni landelijke scholierenverkiezingen plaats. Daarnaast worden regionale publieke debatten gehouden (www.publiekdebateuropa.nl) en krijgen scholen gastlessen door overheidsmensen en lesmateriaal aangeboden. Een overzicht is te vinden op de website www.allesoverdeverkiezingen.nl .

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:
Nico Bloot, voorlichting. Telefoon 020 52 17 638 of 06 24 260 449. Jochum de Graaf, projectleider. Telefoon 020 52 17 678 of 06 24 267
886.


22 april 2004


22 apr 04 11:47