Provincie Overijssel

Extra vergadering statencommissie Economie en Bestuur

De statencommissie Economie en bestuur houdt op 28 april een extra vergadering. Op de agenda staat onder meer de jaarrekening 2003, deregulering en ontbureaucratisering en Vredestein. De vergadering vindt plaasts in het provinciehuis te Zwolle, vanaf 13.30 uur.

Op 26 februari 2004 heeft de PvdA-fractie een voorstel aan Provinciale Staten gericht tot het doen van een onderzoek betrekking hebbend op het door Gedeputeerde Staten gevoerde bestuur in relatie tot de brand bij het bedrijf Vredestein en de gevolgen daarvan.

Deze onderzoekscommissie zou volgens het voorstel onderzoek verrichten naar (1) de vergunningverlening aan het bedrijf Vredestein; (2) de handhaving van de vergunning van het bedrijf Vredestein; (3) de bestrijding van de brand bij Vredestein; (4) het beperken van de gevolgen voor de volksgezondheid en leefomgeving als gevolg van de brand bij Vredestein.

De commissie Economie en bestuur heeft op 17 maart 2004 het verzoek van Provinciale Staten gehad om een advies uit te brengen over bovengenoemd voorstel van de PvdA-fractie.

Jaarrekening
De Jaarrekening 2003 is een sturingsinstrument dat door de invoering van het dualisme versterkt is. Het college legt via de jaarrekening en het jaarverslag verantwoording af aan de Staten over het begrotingsjaar 2003 en over het gevoerde bestuur. Provinciale Staten stellen de beleidskaders van de begroting vast. Met de goedkeuring van de begroting geven de Staten de jaarlijkse programmatische en budgettaire kaders aan. Aan de hand van de jaarstukken controleren de Staten of de uitvoering van beleid door de gedeputeerden voldoet aan de kaderstelling.

Deregulering en ontbureaucratisering De provincie moet terughoudender zijn in wat zij regelt en meer ruimte laten aan netwerken in de samenleving. Regelgeving moet een waarborg zijn voor democratische waarden (met name rechtsgelijkheid en rechtszekerheid) en zwakkeren in de samenleving beschermen. Maar regelgeving en bureaucratie mogen geen obstakel zijn voor eigen verantwoordelijkheid en initiatief.

De andere provincie maakt voor het bereiken van doelen meer gebruik van de dynamiek van de samenleving en richt zich vooral op het faciliteren van burgers, bedrijven en instellingen en van gemeenten en waterschappen. Dit is de centrale doelstelling van dereguleren en ontbureaucratiseren. Dit beleid loopt parallel aan De andere overheid
- de kabinetsvisie en het bijbehorende actieprogramma voor modernisering van het openbaar bestuur - en sluit aan bij de herijking van VROM-regelgeving.

Verder staan nog de Tweede verlening intentieovereenkomst RBT en het Nieuw Perspectief Twente op de agenda.

Neemt u contact op met de griffie van Provinciale Staten (038-4251336) over inspreekrecht in de statencommissie en hoe u in contact kunt komen met Statenleden.

De agenda's en bijbehorende stukken van de Staten- en commissievergaderingen treft u op het Stateninformatiesysteem. 23 april 2004 - provincie Overijssel - intranet - jeroen