Gemeente Almere

Nuon en Almere sluiten contract voor energievoorziening Almere Poort

Directeur Olthof van Nuon en wethouder Halbesma van de gemeente Almere ondertekenen op woensdag 28 april aanstaande een contract voor de energievoorziening in het nieuwe stadsdeel Almere Poort.

De energie voor Almere Poort wordt geleverd door een nieuw te bouwen bio-energiecentrale die stroom en warmte gaat leveren voor het hele stadsdeel. In een bio-energiecentrale wordt biomassa (bijv. hout of houtresten, gewassen, gft-afval) omgezet in energie. Hierdoor kan een ongekend hoge CO2-reductie van maar liefst 90 procent worden gerealiseerd.

Almere Poort wordt het vierde stadsdeel van Almere. Het stadsdeel vormt letterlijk de poort van Almere en Flevoland. Het is gelegen direct na de Hollandse Brug die Flevoland verbindt met de Randstad. Almere Poort wordt de thuishaven voor 25 duizend inwoners en de werkplek voor 30 duizend werknemers. De eerste bedrijven verrijzen in 2004, de eerste woningen in 2005.

Bij de gunning van de energievoorziening werd een voor Nederland unieke tenderprocedure doorlopen. Uiteindelijk bleek Nuon tegen gelijkblijvende kosten de hoogste CO2-reductie te kunnen bieden en kwam dit bedrijf als winnaar uit de bus.