FNV

PERSBERICHT/Uitnodiging

IVVV-topman Guy Rider houdt eerste Wim Kok-lezing

In de aanloop naar het 100-jarig jubileum in 2005 organiseert de FNV een reeks lezingen vernoemd naar de eerste voorzitter van Nederlands grootste vakcentrale. De eerste van deze Wim Kok-lezingen is woensdag 28 april a.s. Het thema is Honderd jaar FNV en het internationale vakbondswerk . De hoofdspreker is Guy Ryder, algemeen secretaris van het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen (IVVV). FNV-voorzitter Lodewijk de Waal fungeert als co-referent.

Ryder gaat o.a. in op de gevolgen van het verplaatsen van bedrijfsactiviteiten naar lage-lonen-landen en de noodzaak van internationaal vakbondswerk aldaar. Een goed voorbeeld is India: een FNV-delegatie heeft afgelopen week nog ter plekke geconstateerd dat veel arbeiders niet voor hun rechten op durven te komen uit angst voor represailles van de werkgever. De vraag is: heeft het IVVV en zijn leden genoeg daadkracht om arbeidsrechten en vakbondsvrijheid in dergelijke landen te verbeteren?

Guy Ryder werkte bij de internationale afdeling van de Engelse vakcentrale TUC en de ILO, de Internationale Arbeidsorganisatie van de VN te Genève. Sinds februari 2002 is hij algemeen secretaris bij het IVVV in Brussel, waarbij wereldwijd 215 vakcentrales zijn aangesloten. Die vertegenwoordigen zo n 125 miljoen leden. Lodewijk de Waal is lid van het bestuur en voorzitter van het Mensen- en arbeidsrechtencomité van het IVVV.

De lezingen komen voort uit de vraag waar de FNV staat aan de vooravond van het begin van een nieuwe eeuw vakbondswerk. De tradities, ervaringen en oplossingen die in de loop van de eeuw zijn ontstaan worden hierbij gereflecteerd..

De lezing begint om 15.00 uur en vindt plaats in vakbondsmuseum De Burcht, Henri Polaklaan 9 in Amsterdam. De voertaal is Engels.

Meer informatie:
FNV voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 553