AMBASSADE VAN CANADA



Introductie presentiestoel in De Waag in Amsterdam: uitnodiging aan pers en media

Het Canadees/Nederlandse Pre-Sence BV presenteert haar nieuwe Pre-sence Projector: de nieuwste techniek op het gebied van videoconferentie gelijktijdig in Amsterdam en Toronto a.s. woensdag 28 april.

Met deze techniek kunnen vergaderingen zonder vertraging in zgn. 'real time' worden gehouden via een snelle internetverbinding, met sprekers die zich op verschillende locaties bevinden. De spreker wordt driedimensionaal op de rug van een stoel geprojecteerd en lijkt dus echt deel uit te maken van de vergadering. Deze techniek is bij uitstek geschikt om sprekers die, om wat voor reden dan ook, niet lijfelijk bijeen kunnen zijn, de beleving te geven samen te zijn en/of samen te vergaderen.

Deze spectaculaire transatlantische try-out wordt gepresenteerd in De Waag, Sociëteit voor Oude en Nieuwe Media, in Amsterdam. In Toronto komen de deelnemers samen in het Dominion Institute, dat de geschiedenis van Canada in kaart brengt.

Het betreft een proefsessie van het Echoes-project dat in 2005 een vervolg zal krijgen. Tijdens de proefsessie zal dit worden gedemonstreerd met deelname van enkele Canadese veteranen in Toronto, die hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog delen met vertegenwoordigers van het 4-5 Mei Comité, scholieren uit het voortgezet onderwijs en Nederlandse oorlogsveteranen. Echoes valt onder het Memory Project van het Dominion Institute. De Nederlandse en Canadese scholen nemen hieraan deel in het kader van het Grassroots Twinschool project, een virtuele educatieve uitwisseling via gezamenlijke websites.

Het doel van het Echoes-project is de - inmiddels hoogbejaarde - Canadese oorlogsveteranen virtueel in contact te brengen met oude vrienden van vroeger, met leerlingen op Nederlandse en Canadese scholen en andere belangstellenden in beide landen.

Het project maakt deel uit van de evenementen in het kader van de 60ste herdenking van de bevrijding van Nederland en het einde van de Tweede Wereldoorlog in mei 2005.

Het onlangs opgerichte Pre-sence B.V. ontwikkelt telepresentie-projecten en produceert tele-presentie systemen, zoals de Presence Projector. Een van de oprichters is de Canadese wetenschapper/uitvinder/kunstenaar Graham Smith.

Uitnodiging aan de pers:
Vertegenwoordigers van de pers kunnen deze try-out a.s.woensdag 28 april bijwonen in het Theatrum Anatomicum van De Waag, Nieuwmarkt 4, 1012 CR Amsterdam. Aanvang: 14.45 (tot 17:00 uur) in Amsterdam. Tegelijkertijd begint deze bijeenkomst om 8:45 in Toronto.

Voor nadere informatie en aanmeldingen: Melanie ter Meulen, Canadese Ambassade, tel: 070-3111622 of op: info@canada.nl www.canada.nl

26 apr 04 12:37