Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 26 april

Calimero arriveert in Safari Beekse Bergen

De grootste olifant van Europa komt naar Nederland

Calimero, de 7.000 kilogram wegende olifantenstier uit Basel, komt waarschijnlijk woensdagochtend 28 april aan in Safari Beekse Bergen. Het komt niet vaak voor dat een mannelijke Afrikaanse olifant wordt getransporteerd. Bovendien gaat het om de grootste olifant in een Europese dierentuin. Hij heeft een schouderhoogte van 3,4 meter. Voor het transport is een speciale container ontwikkeld die per dieplader wordt vervoerd. Het publiek kan het imposante dier nog niet direct bewonderen. De eerste tijd zal hij moeten wennen aan het nieuwe binnenverblijf, de verzorgers en de dagelijkse routine in Safari Beekse Bergen. Pas als alles goed verloopt, zal hij zich aan bezoekers kunnen presenteren. En nog belangrijker: aan zijn vijf olifanten-dames die al in het park leven. Calimero moet immers voor nakomelingen gaan zorgen.

Europees fokprogramma
Calimero komt naar Safari Beekse Bergen in het kader van het Europese fokprogramma van de dierentuinen. Alle Europese dierenparken die aangesloten zijn bij de European Association of Zoos and Aquaria participeren hierin. De vijf Afrikaanse olifantendames in Safari zijn nu geslachtsrijp en kunnen dus deelnemen aan het programma. Hiervoor is echter een goede stier nodig. In overleg met de fokcoördinator werd die gevonden bij de dierentuin van Basel in Zwitserland. Calimero is zijn naam. Hij is, net als de koeien in Safari Beekse Bergen, afkomstig uit Zimbabwe. Hij werd daar in 1980 geboren en kwam in 1982 naar Europa. Eerst woonde hij in een dierentuin in Rome en nu in Zwitserland. Na zijn verhuizing naar Hilvarenbeek moet hij voor nakomelingen gaan zorgen.

35 centimeter dik gewapend beton
Aan Calimero's komst in Hilvarenbeek is heel wat vooraf gegaan. Allereerst moest een 'stierenbestendig' verblijf worden gebouwd. Calimero is één van de grootste en sterkste olifanten en het verblijf moet dus aan overeenkomstige specificaties voldoen. De buitenmuren van het nachtverblijf zijn 35 centimeter dik en vervaardigd van gewapend beton. Het traliewerk is vijf meter hoog en bestaat uit zware buizen van staal met een wanddikte van twee centimeter. Binnen beschikt hij over twee ruimten: één met een betonnen vloer die gebruikt zal worden om hem te wassen, en één met een zandbodem waar hij 's nachts kan slapen. Doel van de zandbodem is dat hij ook binnen over een zachte ondergrond beschikt waarop hij liggend kan slapen. Betonnen vloeren geven bij zware dieren bovendien soms pootproblemen zoals ingescheurde nagels. Een 'slaapkamer met zandbodem' komt niet vaak voor in de dierentuinwereld en iedereen is nieuwsgierig naar de resultaten ervan in Safari Beekse Bergen.

Apart buitenverblijf
Calimero krijgt ook een apart buitenverblijf, gescheiden van de dames. In de vrije natuur leven stieren ook niet temidden van de koeien. Zij laten een stier alleen écht toe, als ze in hun vruchtbare periode zijn. Daarbuiten houden de mannen zich een beetje afzijdig. Tussen het verblijf van de koeien en de stier is een 'ontmoetingsplek' aangelegd. Hier zullen eventuele paringen plaatsvinden. Het resultaat van een geslaagde paring laat echter dan nog even op zich wachten. De draagtijd van een Afrikaanse olifant bedraagt namelijk 22 maanden.

Safari Beekse Bergen bezoeken?
In Safari Beekse Bergen kunt u als bezoeker een reis maken langs diersoorten uit verschillende werelddelen. Men kan 'op safari' met één van de Safaribussen, te voet over de Wandelsafari of met de eigen auto. Kinderen van 3 t/m 11 jaar betalen EUR13,25 voor een toegangskaartje en volwassenen EUR14,75. Het park is in de maanden april en mei dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en in de maanden juli en augustus van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer actuele informatie kunt u bellen met: 0900-2335732 (0,15 euro p.m.) of kijken op: www.beeksebergen.nl.
---