Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
27 april 2004
Persuitnodiging: Rijksinspecties en chemiebranche werken samen aan lagere lastendruk

De VROM-Inspectie, Arbeidsinspectie, Rijkswaterstaat (aangestuurd door Inspectie Verkeer en Waterstaat), het Staatstoezicht op de mijnen en de VNCI (Vereniging Nederlandse Chemische Industrie) onderzoeken of de toezichtlast voor de chemische industrie kan worden verminderd. Het onderzoek start bij de chemische industrie in de gemeente Delfzijl. Bij positieve resultaten wordt het project landelijk doorgevoerd. De aftrap van het project is woensdag 28 april 2004 om 15.00 uur bij Akzo Nobel Chemie bv in Delfzijl. De Inspecteurs-Generaal van de rijksinspecties en vertegenwoordigers van de betrokken overheden en bedrijfsleven zijn hierbij aanwezig.

Pilot Delfzijl
Doel van het project is nagaan of èn hoe door de samenwerking tussen de rijksinspecties de toezichtlast voor de chemische bedrijven kan worden verminderd. De pilot in Delfzijl is onderdeel van het actieprogramma 'Andere overheid'. Dit programma is door Thom de Graaf, minister Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, gestart. Het actieprogramma zoekt naar slimme en vernieuwende concepten om de administratieve lastendruk en de toezichtlast, zoals die door het bedrijfsleven wordt ervaren, te verminderen.

Programma
Peter Noordervliet, directeur VNCI, schetst om 15.00 uur het belang van het project voor de chemiebranche. Jan Willem Eshuis, manager Veiligheid en Milieu van Akzo Nobel, reageert hierop aan de hand van praktijkvoorbeelden. Gert-Jan Bos, plaatsvervangend Inspecteur-Generaal van de VROM-Inspectie en projectleider, reageert namens de diverse rijksinspecties op de verhalen en geeft tekst en uitleg over het project 'Andere overheid'. Aansluitend is er ruimte voor persvragen.