Ingezonden persbericht


Persbericht
Utrecht, 27 april 2004

Na succes Fietsbalans nieuwe routekeuringsmethode Fietsersbond Fietsnetwerk provincie Utrecht als eerste onder de loep

Op woensdag 28 april presenteert de Fietsersbond de Fietsersbond Routekeuring. Deze nieuw ontwikkelde keuringsmethode maakt gebruik van een meetfiets met computer, videocamera en GPS. De provincie Utrecht is de eerste die het hele provinciale fietsnetwerk door de Fietsersbond laat keuren. De heer G. Mik, gedeputeerde verkeer en vervoer van de provincie Utrecht, zal woensdag de starthandeling verrichten. " We hebben natuurlijk wel een globaal beeld van de fietspaden, maar het is heel belangrijk om gedegen inzicht te krijgen in de zwakke en sterke punten van de fietsroutes in onze provincie. Zo kunnen we goed bepalen waar we de komende jaren moeten werken aan verbeteringen" , aldus gedeputeerde G. Mik.

Resultaat 120 Fietsbalansen: gemeenten verbeteren fietsbeleid De Fietsersbond onderzocht in de afgelopen vier jaar het fietsklimaat in 120 gemeenten. Alle
resultaten en analyses staan nu op een CD-rom, die woensdag aan een vertegenwoordiger van het ministerie van Verkeer en Waterstaat wordt aangeboden. De heer P. Langenberg van het ministerie van V&W noemt de Fietsbalans een belangrijk en uniek project: " Uit de evaluatie blijkt dat in 90 % van de onderzochte gemeenten het fietsbeleid is verbeterd. 30% van de aanbevelingen is nu al verwerkt. Dat is pure winst, dat is een prachtig resultaat van de Fietsbalans" . Uit de Fietsbalans blijkt tevens dat goed fietsbeleid werkt. In gemeenten die hoog scoorden in de Fietsbalans, wordt meer gefietst. Een andere belangrijke conclusie is dat bij een hoger fietsgebruik de verkeersveiligheid toeneemt. De Fietsersbond start volgend jaar met een herhaling van het onderzoek.