Gemeente Apeldoorn

Belangrijkste onderwerpen raadsvergadering woensdag 28 april

Persbericht van de gemeenteraad

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft woensdag 28 april onder meer de bespreekpunten 1^e partiële herziening bestemmingsplan Kanaaloevers-Welgelegenpark, vaststelling bestemmingsplan De Maten en kaderstelling gemeentelijk geluidsbeleid op de agenda staan.

Ook zal de laatste stemming over het raadsvoorstel heroverwegingen plaatsvinden, waarna het raadsvoorstel waarschijnlijk wordt vastgesteld.

Raadsvoorstel heroverwegingen
Donderdag 22 april heeft de gemeenteraad van Apeldoorn vergaderd over het raadsvoorstel heroverwegingen. De ambitie om de vergadering te beëindigen met een definitief besluit en de vaststelling van het raadsvoorstel is net niet gehaald, omdat bij de stemming op het amendement economische zaken van de VVD om niet te bezuinigingen op economische ontwikkeling de stemmen staakten. 19 raadsleden stemden voor en 19 raadsleden tegen. Aangezien één raadslid niet aanwezig was tijdens de vergadering wordt het amendement in de raadsvergadering van 28 april opnieuw instemming gebracht. Wettelijk is het zo dat een raadsvoorstel pas kan worden vastgesteld als alle moties en amendementen in stemming zijn gebracht.

1^e partiële herziening bestemmingsplan Kanaaloevers-Welgelegenpark Op 13 april 2004 is het raadsvoorstel 1^e partiële herziening bestemmingsplan Kanaaloevers-Welgelegenpark besproken in de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling. In het raadsvoorstel wordt voorgesteld het bestemmingsplan vast te stellen. Het bestemmingsplan heeft overwegend betrekking op het ondergronds bouwen, het aanpassen van bouwregels en een woningbouwlocatie ten noorden van de kantorenlocatie aan de Wapenrustlaan. Tijdens de behandeling van het onderwerp in de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling bleek dat de fractie van Gemeentebelangen fractieberaad wenste. De overige acht fracties adviseerden positief op het raadsvoorstel.

Vaststelling bestemmingsplan De Maten
Op 13 april 2004 is het raadsvoorstel vaststelling bestemmingsplan De Maten besproken in de raadscommissie ruimtelijke ontwikkeling. Het ontwerp van bestemmingsplan De Maten heeft ter inzage gelegen. De dienst stelt voor aan 4 ingediende zienswijzen gedeeltelijk tegemoet te komen en aan 6 zienswijzen geheel tegemoet te komen. Dit heeft geleid tot enige aanpassingen in het ontwerp. Tijdens de behandeling van het onderwerp in de raadscommissievergadering ruimtelijke ontwikkeling van 13 april jl. bleek dat de fracties GroenLinks, D66 en VVD positief adviseren ten aanzien van het voorstel.

De overige fracties wensten fractieberaad met, met uitzondering van Gemeentebelangen, een positieve insteek. Wethouder M.A.J. van der Tas heeft aan de raad twee Interne Mededelingen (IM) gestuurd. In één IM wordt de problematiek bij de Schrijnwerkershorst (parkeerplaatsen en veiligheid) nader uiteengezet. De andere IM gaat over geluidsonderzoek. Dit naar aanleiding van een vraag van D66.

Raadsopdracht kaderstelling gemeentelijk geluidsbeleid De raad heeft in februari bij vaststelling van de laatste termijnagenda 2004 besloten dat er een gemeentelijk geluidbeleid moet komen. Daarom stelt het college van b. en w. voor om in te stemmen met de raadsopdracht om te komen tot een uitvoeringsgerichte geluidsnota in 2004. Als de raad deze vergadering instemt met de raadsopdracht dan is het de verwachting dat nog voor de zomervakantie de concept geluidsnota gereed komt en vrij wordt gegeven voor inspraak. De raadsopdracht omvat een kaderstelling met uitgangspunten en richtlijnen. De uiteindelijke nota wordt vermoedelijk in september as. ter vaststelling aan de raad voorgelegd. Tijdens de behandeling van het onderwerp in de raadscommissievergadering leefomgeving, bestuur en middelen van 15 april jl. vroegen de fracties van VVD en Gemeentebelangen fractieberaad. De overige fracties stemden in met de raadsopdracht.

Afscheid en benoemingen
Per 1 mei neemt dhr R. Ober afscheid als wethouder van de gemeente Apeldoorn. Voorgedragen als opvolger is dhr F.A. Spoelstra van de PvdA, die hierdoor tevens afscheid neemt als raadslid. De heren J.G. Kruithof (PvdA) en T.J.P. van Swol (Gemeentebelangen) zijn voorgedragen voor benoeming als lid van het raadspresidium. De heer J.G. Kruithof is tevens voorgedragen als commissievoorzitter ruimtelijke ontwikkeling en als lid van de raadscommissie leefomgeving, bestuur en middelen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 27-apr-2004 03:31