Provincie Friesland

Friese Anjer 2004 voor Corina van Eijk

Leeuwarden, 19 april 2004

Het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft besloten de onderscheiding de Friese Anjer 2004 toe te kennen aan Corina van Eijk, artistiek leider van Opera Spanga.

Stichting Spanga heeft zich tot doel gesteld de operakunst te verlevendigen en haar van haar prestigieuze plaats in cultuurland over te brengen naar daar waar ze hoort, in de harten van de mensen. Vanaf 1989, het begin van het Verona van West-Stellingwerf is Corina van Eijk er al bij betrokken. Corina van Eijk produceerde en regisseerde op haar eigen wijze een twaalftal operavoorstellingen in Spanga.

Corina van Eijk is dan ook praktisch het hele jaar met Opera Spanga bezig. Ze bereidt zich samen met haar dirigent en haar vaste team van ontwerpers grondig voor. Daarbij schuwt zij experimenten niet. Zo stond bij haar laatste voorstelling geen operazanger op het podium, maar een metersgroot filmdoek in het weiland. Door vernieuwende elementen te gebruiken zijn er producties ontstaan die door de internationale operacritici verrassend en heel opmerkelijk zijn genoemd.

Met voorstellingen als Samson et Dalila, Blauwbaards Burcht en Aïda zijn er veel mensen naar Spanga toe gekomen om te genieten van opera nieuwe stijl. De voorbereidingen van de nieuwe voorstelling "Buwalsky, a road opera" zijn al weer in volle gang. Op 21 juli beleeft de nieuwe voorstelling haar wereldpremière. Met deze operavoorstelling zal in september en oktober door Amerika worden getourd.

Corina van Eijk heeft als artistiek leider van Opera Spanga de kunstvorm opera heel genietbaar en aantrekkelijk gemaakt voor een breed publiek. Daarom meent het bestuur van het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân dat het de hoogste tijd is dat de Friese Anjer aan haar wordt toegekend.