ANGO


Oude Collecte krijgt nieuwe naam

Van 7 tot en met 12 juni is de nationale collecte Handicap.nl, een collecte voor mensen met een functiebeperking. Handicap.nl is een nieuwe naam voor een organisatie met jarenlange ervaring en een goede reputatie. Handicap.nl is de fondswervingsorganisatie van ANGO (Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie). ANGO beschikt ook al over bekende informatiewebsite Handicap.nl.
Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw, wordt er al geld ingezameld voor mensen met een handicap of een chronische ziekte wiens kosten nergens vergoed worden of die net geen recht hebben op een voorziening. Eerst gebeurde dit onder de vlag van de AVO, en sinds de fusie met ANIB en GON onder de naam Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO).
Dit jaar wordt een nieuwe weg ingeslagen onder de naam Handicap.nl. Het geeft het elan aan waarmee de komende tijd aan fondswerving zal worden gedaan voor het ANGO-fonds. Op dit een fonds kan iedereen met een functiebeperking een beroep doen. Het geld is juist nu hard nodig. Doordat het huidige Kabinet allerlei bezuinigingen heeft doorgevoerd, vallen meer mensen steeds vaker buiten een regeling, of komen voor kosten te staan die nergens vergoed worden. De nationale collecte zal dan ook zeker niet de enige activiteit zijn die Handicap.nl op poten gaat zetten. Er staan nog allerlei andere activiteiten in de steigers.

De bijna twee miljoen mensen met een handicap of chronische ziekte in Nederland doen doorgaans volledig en gelijkwaardig mee in de samenleving. Zij willen hierbij hun leven inrichten zoals ieder ander. Zij hebben hiertoe helaas lang niet altijd dezelfde mogelijkheden als niet-gehandicapten. Door hulpmiddelen en dankzij diverse regelingen, wordt een deel van de belemmeringen die mensen met een handicap ondervinden, weggenomen. Maar dit blijkt lang niet altijd voldoende. Steeds meer mensen doen een beroep op het ANGO-fonds. De naam Handicap.nl werd vandaag onthuld tijdens een bijeenkomst in Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. Hierbij waren veel vrijwilligers present die op plaatselijk niveau de collecteorganisatie voor hun rekening nemen. Zij kregen ook een recital aangeboden van de bekende pianist Jan Vayne en van Marja Adams en Bob Bulee, twee begenadigde vocalisten met een lichamelijke handicap. Met het optreden van Jan Vayne werd een opmaat gegeven aan een actie van Handicap.nl, waarbij een CD van Jan Vayne te koop zal worden aangeboden. Aan het slot van de middag in Soesterberg, werden de vrijwilligers van Handicap.nl nog in de bloemetjes gezet. Deze geste kon worden gedaan dankzij de medewerking van Kwekerij Davelaar, Bloembollen en Bolbloemen uit Woudenberg.