CBS

Industrieproducten duurder

De afzetprijzen van industriële producten zijn in het eerste kwartaal van 2004 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2003. Geïmporteerde industriële producten zijn in het eerste kwartaal nagenoeg niet in prijs veranderd. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS. Met ingang van 2004 is de basis van de cijfers verlegd van 1995 naar 2000.

Afzetprijzen gestegen
De ondernemers in de industrie hebben hun afzetprijzen in het eerste kwartaal van 2004 gemiddeld met 0,6 procent verhoogd ten opzichte van het vierde kwartaal van 2003. De producten voor de binnenlandse markt zijn 0,9 procent duurder geworden. Geëxporteerde producten stegen 0,5 procent in prijs. Ten opzichte van een jaar eerder lagen de afzetprijzen 1,7 procent lager. Dit is vooral het gevolg van fors lagere prijzen van aardolieproducten. Als deze buiten beschouwing worden gelaten, zouden de afzetprijzen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2003 iets hoger zijn geweest.

Invoerprijzen nagenoeg onveranderd
De prijzen van geïmporteerde industriële producten zijn in het eerste kwartaal van 2004 met 0,1 procent gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2003. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2003 was het niveau van de importprijzen 1,8 procent lager.

Basisverlegging
Met ingang van de cijfers over 2004 is een basisverlegging doorgevoerd, waarbij tevens methodologische verbeteringen zijn aangebracht. Ook zijn er nieuwe reeksen beschikbaar waarin de effecten van accijnzen zijn verwerkt.

Technische toelichting
De statistiek Producentenprijzen Industrie heeft als doel om informatie te verschaffen over de ontwikkeling van de prijzen van in Nederland geproduceerde en geïmporteerde industriële producten. De prijzen, die ten grondslag liggen aan de hier gepresenteerde prijsindexcijfers, zijn verkregen door rechtstreekse waarneming bij industriële en handelsondernemingen.

De reeksen prijsindexcijfers naar bedrijfsgroepen volgens de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) met cijfers van het eerste kwartaal van 2004 worden in mei uitgebracht. De producentenprijsindexcijfers over de maand april 2004 zullen ultimo mei beschikbaar komen en via diverse media beschikbaar worden gesteld. De producentenprijsindexcijfers hebben gedurende een tijdvak van vijf maanden een voorlopig karakter; daarna worden zij definitief.

Basisverlegging
Met ingang van januari 2004 zijn de uitkomsten van de statistiek Producentenprijzen Industrie niet langer gebaseerd op wegingen van het jaar 1995, maar op wegingen van het jaar 2000. De reeks indexcijfers is daardoor overgegaan van basis 1995=100 naar basis 2000=100. De uitkomsten van de nieuwe basis zijn beschikbaar vanaf januari 2000. De oude reeks (1995=100) is beschikbaar tot en met de verslagmaand december 2003.

Het CBS heeft tegelijk met de basisverlegging een aantal verbeteringen doorgevoerd. De belangrijkste verbetering betreft het introduceren van een andere indexformule. Deze formule vangt de invloed van sterk fluctuerende prijzen beter op dan de oude formule. Samen leiden de verbeteringen soms tot relatief grote verschillen tussen de oude en de nieuwe reeksen.

Om aan de eisen van de Europese Unie te voldoen, is gestart met de samenstelling van indexreeksen waarin, voor zover dit van toepassing is, de effecten van accijnzen zijn verwerkt. Meer informatie over de basisverlegging van het producentenprijsindexcijfer is beschikbaar op http://www.cbs.nl.

PB04-066
28 april 2004
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht