Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht (week 18 / 2004)

Renovatie parkeergarages

Q-Park renoveert momenteel de Bassin-garage. Tijdens de werkzaamheden blijven 300 van de 400 parkeerplaatsen gewoon beschikbaar. Half juli zal de garage klaar zijn. Op 3 mei wordt begonnen met de renovatie van de Onze Lieve Vrouweparking. Deze garage is tot begin november gesloten.

dotline

afbeelding vaarroute Historisch rondje Maastricht

Maastricht is een toeristische attractie rijker: een historisch rondje te water. De nieuwe vaarroute voert vanaf de Maas, via de Zuid-Willemsvaart en historische binnenhaven 't Bassin weer terug naar de Maas. De route duurt ongeveer twee uur en wordt deze zomer in gebruik genomen.

> Verlenging en uitbreiding veiligheidsrisicogebied > Wijzigingen 'Damoclesbeleid' > Ondermandaat Vreemdelingenbesluit > Drukte op 1 mei > Verkoop drie bouwkavels > Reserveleden nodig voor stembureaus > Stemmen voor het Europees Parlement > Nieuw bouwplan in Heugem > Foutje afvalkalenders > Sloop loodsen

Renovatie Bassingarage en Onze Lieve Vrouweparking

foto OLV-parking Op 21 april is Q-Park begonnen met de renovatie van de parkeergarage Bassin aan de Maastrichter Grachtstraat. Op 3 mei wordt begonnen met de renovatie van de Onze Lieve Vrouweparking aan de Maasboulevard. De parkeergarage bij het Bassin blijft geopend. De parkeergarage bij het Onze Lieve Vrouweplein wordt tijdelijk afgesloten.

De parkeergarage bij het Bassin wordt voorzien van nieuwe verlichting en ventilatie. De garage wordt in zijn geheel geschilderd en de trappenhuizen worden verbeterd. Tijdens de renovatie blijven 300 van de 400 parkeerplaatsen voor publiek geopend. Medio juli zal de volledige parkeergarage klaar zijn.

O.L.V.-parking

De parkeergarage bij het Onze Lieve Vrouweplein zal een ingrijpendere renovatie ondergaan. Om alle verbeteringen in relatief korte tijd te doen is voor een tijdelijke sluiting gekozen. Tijdens de sluiting worden betonreparaties uitgevoerd aan de vloeren. Verder worden de wanden en het plafond met cement afgewerkt en geschilderd. De oude verlichting en het ventilatiesysteem worden volledig vervangen. Ook krijgt de parkeergarage een lift. Volgens de planning wordt de parking begin november voor publiek heropend.

Alternatieve parkeerplaatsen

Abonnementhouders van de O.L.V.-parking worden geplaatst in parkeergarage Céramique Noord (onder plein 1992) óf parkeergarage Markt (Gubbelstraat). Overige bezoekers kunnen buiten de reguliere parkeerplaatsen ook gebruikmaken van de tijdelijke parkeervoorzieningen op straat. In 2003 heeft de gemeente deze gecreëerd toen parkeergarage Vrijthof voor langere tijd werd gesloten.

top

Historisch rondje Maastricht

foto historische vaarroute Maastricht is een toeristische attractie rijker: een historisch rondje te water. Werd in de zomer van 2002 al de Historische Vaarroute Maastricht-Vlaanderen geopend waarmee de rechtstreekse waterverbinding tussen Maastricht en België werd hersteld. Deze zomer is het Historische Rondje Maastricht per rondvaartboot te bevaren.

Deze nieuwe vaarroute duurt circa twee uur en voert vanaf de Maas, via de Zuid-Willemsvaart en 't Bassin weer terug naar de Maas. De route telt drie sluizen, waaronder twee rijksmonumenten daterend uit omstreeks 1825, de zogenaamde Sluizen 19 en 20. Daarnaast zijn er elementen zoals de kazematten, de uit 1825 daterende tunnel, een spoorbrug uit 1856, én de mooie flora die de tocht tot een unieke toeristische waterattractie maken.

Financiering

Met het gereedkomen van de baggerwerkzaamheden in de Jojohaven en bij de woonschepen in de Zuid-Willemsvaart én de aanpassing aan Sluis 20, is de opwaardering van de historische vaarroute een feit. De totale kosten hiervan bedroegen 700.000 euro. Rijkswaterstaat Directie Limburg betaalde 390.000 euro. Een bijdrage uit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling bedroeg 210.000 euro. Stichting Recreatie Toervaart Nederland en Gemeente Maastricht betaalden ieder 50.000 euro.

top

Verlenging en uitbreiding veiligheidsrisicogebied

Op 21 januari 2003 heeft de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid gegeven om een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied bij (ernstige vrees voor het ontstaan van) verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens. De aanwijzing omvat ook in het gebied gelegen voor het publiek openstaande gebouwen met bijbehorende erven, en het openbare water. In een veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie gelasten dat eenieder, zonder dat sprake hoeft te zijn van voorafgaande verdenking, onderworpen kan worden aan een onderzoek naar wapens en munitie in bagage, verpakkingen, voertuigen en kleding.

Uit een analyse bleek dat de openbare orde in een niet te tolereren mate wordt verstoord in het gebied binnen de singels. Dit heeft ook te maken met de aanwezigheid van wapens. De burgemeester heeft daarom op 17 september 2003 in overleg met, en met instemming van de officier van justitie besloten tot aanwijzing van genoemd gebied als veiligheidsrisicogebied.

Nu de termijn hiervoor verstreken is, heeft de burgemeester besloten als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen het gebied binnen de gemeente Maastricht dat begrensd wordt door: Noorderburg, Frontensingel, Statensingel, Koningin Emmaplein, Hertogsingel, Tongerseplein, Prins Bisschopsingel inclusief de Hubertuslaan richting Luikerweg tot en met de kruising Aylvalaan-Pater Lemmensstraat, John F. Kennedybrug, John F. Kennedysingel, Europaplein, Nassaulaan, Oranjeplein, Koningsplein, President Rooseveltlaan en Viaductweg.

De stukken liggen ter inzage bij het GemeenteLoket, onder gemeenteblad C-28. De aanwijzing is van kracht per 30 april 2004 en geldt voor een periode van zes maanden.

Binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt kan door degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken een bezwaarschrift (volgens artikel 7:1 en 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht) worden ingediend bij de burgemeester van Maastricht.

top

Wijzigingen 'Damoclesbeleid'

De burgemeester deelt mee dat hij op 8 april 2004 het 'Damoclesbeleid' heeft gewijzigd. Het Damoclesbeleid werd op 6 december 1999 vastgesteld en gaat over de toepassingscriteria die gelden voor de bevoegdheid van de burgemeester om bestuursdwang toe te passen als in voor het publiek toegankelijke lokalen soft- en/of harddrugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt of daartoe aanwezig zijn (artikel 13b Opiumwet).

In het verleden werd bij een eerste overtreding volstaan met een waarschuwing en werd pas na een tweede overtreding overgegaan tot bestuursdwang in de vorm van sluiting van de inrichting. Door het gewijzigde beleid wordt nu bij de eerste overtreding al overgegaan tot bestuursdwang. Er wordt dus niet meer eerst gewaarschuwd.

Daarnaast zijn er nog twee wijzigingen. Allereerst wordt de begunstigingstermijn tot drie uur verkort. Dit is de tijd die iemand krijgt om het besluit zelf uit te voeren, dus om bijvoorbeeld bij sluiting de zaak zelf op slot te doen. De tweede wijziging betreft het verlengen van de termijn voor herhaling van twee naar drie jaar. Wordt binnen drie jaar (in plaats van twee jaar) opnieuw een overtreding geconstateerd, dan wordt de sluitingstermijn langer. Bij softdrugs wordt de sluitingstermijn bij herhaling binnen drie jaar zes maanden, bij harddrugs wordt dit een sluiting voor onbepaalde tijd.

De wijzigingen staan in het gemeenteblad van Maastricht, nr. C-29 van 29 april 2004 en treden op 30 april 2004 in werking. De beleidsregels liggen kosteloos ter inzage bij het GemeenteLoket. Iedereen kan tegen betaling van leges een afschrift krijgen van de wijziging.

top

Ondermandaat Vreemdelingenbesluit

Per 13 april 2004 zijn landelijk de taken van de Vreemdelingendienst (onderdeel van de politie) overgedragen aan gemeenten. Gemeenten nemen de aanvraag van een verblijfsvergunning in ontvangst en sturen deze ter beoordeling door naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). De burgemeester maakt bekend dat hij per 13 april 2004 zijn ambtenaren heeft gemachtigd via een ondermandaat voor de uitvoering van de Vreemdelingenwet 2000 conform artikel 1.4 lid 2 van het Vreemdelingenbesluit 2000 .

top

Drukte op 1 mei

1 mei (Dag van de Arbeid) kan een drukke dag worden in Maastricht. Gemeente Maastricht en de Maastrichtse winkeliers verwachten dat veel mensen de stad zullen bezoeken. De drukte kan problemen opleveren met parkeren. U kunt daarom het beste uw auto thuislaten en met het openbaar vervoer of de fiets naar de stad gaan. Om parkeerproblemen het hoofd te bieden is het van Gend en Loosterrein aan de Cabergerweg 24 uur geopend. Ook het parkeerterrein aan de Maagdendries/Lindenkruis is geopend. Daarnaast zijn de andere parkeergarages op de normale tijdstippen geopend.

top

Verkoop drie bouwkavels

De gemeente heeft twee kavels in het plan Hazendans voor de bouw van woningen in de individuele particuliere sector te koop. Stienstra Bonnema Makelaars biedt één kavel in de wijk Scharn, plan `Mockstraat', eveneens in de individuele sector te koop aan. Selectie van kopers vindt plaats via loting door Smeets Druncks Achten Maester Notarissen te Maastricht.

Plan `Mockstraat' 1 bouwkavel ter grootte van ± 560 m², grondprijs 150.000,- euro v.o.n.;

Plan `Hazendans' 2 bouwkavels ter grootte van 916 en 1.071 m², grondprijs resp. 179.585,26 euro en 160.681,32 euro v.o.n.

N.B. Alle grondprijzen zijn inclusief belasting ter zake van de levering.

Alle kavels zijn uitsluitend bestemd voor het bouwen van een woning voor eigen bewoning. Alleen handelingsbekwame natuurlijke personen, die na 1 januari 1994 géén vrije sector bouwkavel in de gemeente Maastricht hebben gekocht, kunnen deelnemen aan de loting. Voor details met betrekking tot de (deelname aan de) loting verwijzen wij naar het reglement van loting.

Informatie

Belangstellenden voor een van de bovenstaande bouwkavels kunnen een informatiepakket afhalen bij het GemeenteLoket. Dit pakket bevat een overzicht van onder andere ligging, oppervlakte, prijs, bebouwingsmogelijkheden, situatietekeningen, het reglement van loting en een inschrijfformulier. Ter inzage bij het Gemeenteloket liggen: het raadsbesluit kaveluitgifte van 18-01-2000 volgnr. 2000-08 en het collegebesluit `Bijzondere Verkoopvoorwaarden' en de `Algemene Verkoopvoorwaarden 1993 van de dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken'.

Inschrijftermijn

De inschrijfformulieren dienen vóór 1 juni 2004 door Smeets Druncks Achten Maester Notarissen te Maastricht te zijn ontvangen. Alleen belangstellenden die tijdig hebben ingeschreven kunnen deelnemen aan de loting die medio juni 2004 zal plaatsvinden. De informatie in deze advertentie en het informatiepakket zijn onder voorbehoud van typefouten, wijzigingen en aanvullingen.

top

Reserveleden nodig voor stembureaus

Op 10 juni 2004 zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. In Maastricht is een groot aantal stembureaus geopend. Er wordt een beroep gedaan op burgers die belangstelling hebben om op deze dagen zitting te nemen in een stembureau.

Hebt u belangstelling? Neem dan vóór 15 mei contact op met de heer L. Korsten, (043) 350 40 59. U wordt dan op een reservelijst geplaatst. Dit houdt in, dat u tot daags voor de verkiezingen kunt worden opgeroepen.

Als u zich aanmeldt, moet u een gedeelte van de tijd tussen 7.00 en 21.00 uur op de dag van de verkiezingen zitting kunnen nemen in het stembureau. De vergoeding bedraagt: 75 euro voor een gewoon lid en 85 euro voor de voorzitter van een stembureau, als men daadwerkelijk zitting heeft gehad in een stembureau.

top

Stemmen voor het Europees Parlement

Op 10 juni 2004 zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. U kunt op de volgende manieren stemmen.

1. Zelf stemmen in uw eigen stemdistrict U krijgt uiterlijk 27 mei 2004 een oproepingskaart thuis bezorgd, waarop het juiste adres van het stemlokaal is aangegeven. 2. Zelf stemmen in het stemdistrict van uw keuze Wilt u in een ander stemdistrict stemmen? Vraag dit schriftelijk aan vóór 27 mei 2004 of mondeling van 27 mei tot en met 4 juni 2004 bij de gemeente waar u op 28 april 2004 was ingeschreven. Gebruik voor de schriftelijke aanvraag uitsluitend het formulier dat hiervoor bij het CODE="C1">GemeenteLoket kosteloos verkrijgbaar is. Neem bij mondelinge aanvraag uw oproepingskaart mee. 3. Iemand voor u laten stemmen in uw eigen stemdistrict U kunt een andere kiezer machtigen om voor u in uw eigen stemdistrict te stemmen door uw oproepingskaart aan hem of haar over te dragen. Deze andere kiezer moet een kiezer zijn in uw stemdistrict en moet zijn eigen stem tegelijk met de uwe uitbrengen. De overdracht komt tot stand door het invullen en ondertekenen van de achterzijde van uw oproepingskaart door uzelf en door de kiezer die voor u gaat stemmen. Op de oproepingskaart staat hoe dit moet. De overdracht is tot op de dag van de stemming (10 juni 2004) mogelijk. 4. Iemand voor u laten stemmen in een ander stemdistrict U kunt een andere kiezer machtigen om voor u te stemmen in een stemdistrict van zijn of haar keuze. Deze gemachtigde kan de volmachtstem(men) uitsluitend tegelijk met zijn of haar eigen stem uitbrengen. De aanvraag hiervoor moet uiterlijk 27 mei 2004 schriftelijk worden gedaan bij de burgemeester van de gemeente waar u op 28 april 2004 was ingeschreven. Gebruik voor de schriftelijke aanvraag uitsluitend het formulier dat bij het CODE="C1">GemeenteLoket kosteloos verkrijgbaar is. De gemachtigde moet mede-ondertekenen.

Hebt u toestemming om in een willekeurig stemdistrict te stemmen (zie punt 2)? Dan kunt u, zolang u nog niet gestemd hebt, uw oproepingskaart alsnog aan een andere kiezer overdragen op de manier zoals beschreven onder punt 3.

Een gemachtigde mag in totaal nooit meer dan twee machtigingen aannemen.

top

Nieuw bouwplan in Heugem

Er is een plan in voorbereiding om op de hoek van de Hoge Weerd - Oeslingerbaan een appartementengebouw te realiseren. De gemeente wil medewerking verlenen aan de bouw. Dit gebouw (acht bouwlagen met penthouse) komt te liggen op de hoek van de Hoge Weerd en de Oeslingerbaan (rand van Heugem, op grens met Randwyck). Hiervoor is een wijziging van het bestemmingsplan (art. 19, lid 2) nodig.

De juridische procedure zal naar verwachting in mei 2004 in De Maaspost worden gepubliceerd. Ter informatie ligt alvast een set met plantekeningen ter inzage bij het GemeenteLoket.