Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie

28 april 2004

Nr. 04/100

Arbeidsinspectie controleert hulpverleners bij ongevallen

De Arbeidsinspectie gaat de werkomstandigheden controleren van hulpdiensten die ingezet worden bij verkeersongevallen. Het gaat om politie, brandweer en ambulancezorg. Voorbeelden van risico s bij de hulpverlening zijn aanrijdgevaar en het meemaken van traumatische ervaringen.

Daarnaast bekijkt de Arbeidsinspectie of de hulpverleners bedacht zijn op het risico van gevaarlijke stoffen die bij verkeersongelukken vrij kunnen komen, bijvoorbeeld uit tankauto s. Het gaat dan om stoffen als chloor en ammoniak. Ook bekijkt de dienst de manier waarop hulpverleners omgaan met airbags en gordelspanners van personenauto s die bij ongevallen betrokken zijn. Een ander inspectiepunt zijn de maatregelen die de diensten nemen om te voorkomen dat medewerkers ziekten oplopen die via bloed kunnen worden overgedragen.

Uit eerdere controles van de Arbeidsinspectie bij brandweer en politie bleek dat de diensten de risico s voor werknemers onvoldoende in kaart hebben gebracht. In de afgelopen zes jaar hebben zich rond de twintig arbeidsongevallen voorgedaan bij mensen van politie, brandweer en ambulancediensten die uitrukten voor hulpverlening bij een verkeersongeluk. Een andere aanleiding voor de inspecties zijn signalen dat bij ambulancepersoneel sprake is van verwerkingsproblemen na schokkende ervaringen (posttraumatische stress).

De inspecties lopen tot en met september 2004. De resultaten hiervan worden voorgelegd aan de hulpdiensten. De ambulancezorg heeft kort geleden een arboconvenant ondertekend dat voorziet in maatregelen voor de opvang na traumatische ervaringen en de aanpak van lichamelijke belasting en ziekteverzuim.