Time : 8:35:22 PM
Date : Tuesday, April 27, 2004
Sender Name: Elia System Operator

Elia sluit met succes een obligatielening van ¤ 1 miljard in 2 gelijke schijven af, één op 10 jaar en één op 15 jaar PERSMEDEDELING 28 april 2004

Elia sluit met succes een obligatielening van ¤ 1 miljard in 2 gelijke schijven af, één op 10 jaar en één op 15 jaar

Elia, de Belgische transmissienetbeheerder, heeft de emissie van een eurobond afgesloten in samenwerking met Barclays Capital, CSFB, Fortis en ING. Het betreft een transactie van tweemaal ¤ 500 milljoen, één op 10 jaar en één op 15 jaar.

De emissie was het sluitstuk van een roadshow waarbij Elia zich in meerdere grote Europese financiële steden aan diverse potentiële investeerders heeft voorgesteld. Tijdens de roadshow en bij het onderschrijven van de eurobond reageerden deze zeer positief. In minder dan 24 uur tijd was reeds een bedrag van ¤ 4,8 miljard onderschreven.

De schijf op 10 jaar was reeds binnen het eerste uur onderschreven en bereikte finaal een bedrag van ¤ 3,1 miljard. Meer dan 243 investeerders uit 22 verschillende landen hebben deelgenomen. België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Spanje vertegenwoordigen 54% van het totaal.
De schijf op 15 jaar trok 118 investeerders aan voor een totaal bedrag van ¤ 1,7 miljard. Ook hier was de schijf verdeeld onder meerdere landen. Frankrijk, Engeland, Italië en Duitsland staan in voor 60 %.

De grote belangstelling heeft ertoe geleid om de intrest vast te leggen op respectievelijk mid-swap + 47bp voor de 10 jaar en mid-swap
+ 60 bp voor de 15 jaar. Deze transactie is één van de belangrijkste in België sinds de oprichting van de Eurobond-markt.

Met deze eurobond-uitgifte wenst Elia haar financiële schuldpositie te optimaliseren door meerdere nieuwe investeerders aan te trekken en haar financiering in lijn te brengen met de levensduur van haar vaste activa en de duurtijd van haar toegekende licentie als transmissienetbeheerder.
Dit laat toe aan Elia om haar activiteiten verder uit te bouwen en haar bijdrage tot de opening van de Belgische elektriciteitsmarkt verder te zetten.