Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsbericht, 28-4-2004

Tijdelijke inkoop van kinkhoestvaccin

Vanaf begin volgend jaar kan in Nederland gebruik worden gemaakt van een nieuw vaccin dat zuigelingen beschermt tegen kinkhoest.

Minister Hoogervorst schrijft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer dat tijdelijk een vaccin wordt ingekocht voor bescherming tegen difterie, kinkhoest, tetanus, polio en Hib-ziekten (DaKTP-Hib). Het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) werkt al aan de ontwikkeling van een eigen combinatievaccin met een geschikte kinkhoestcomponent. Naar verwachting zal dit in 2007 beschikbaar zijn. Het acelluaire (uit één cel bestaande) vaccin komt in plaats van het heelcelvaccin.

Het ministerie verwacht, na overleg met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Gezondheidsraad, het NVI en de Landelijke Vereniging van Entadministraties (LVE), dat het nieuwe vaccin begin 2005 kan worden ingevoerd in het
Rijksvaccinatieprogramma. De komende maanden zijn nodig om het vaccin via een Europese aanbesteding aan te kopen en om garanties te krijgen voor de leverbaarheid. De minister heeft tot aanschaf van het zogenaamde acellulair combinatievaccin DaKTP-Hib besloten naar aanleiding van het recente advies van de Gezondheidsraad over kinkhoest.

De Gezondheidsraad heeft in 1997 en 2000 ook adviezen uitgebracht over het kinkhoestvaccin. Op basis van het advies van 2000 is besloten tot invoering van een extra boostervaccinatie voor 4-jarigen met een acellulair kinkhoestvaccin. Hiermee is in juli 2001 gestart. Recente gegevens van het RIVM wijzen erop dat dit een gunstig effect heeft gehad. Onder 3-4 jarigen komt kinkhoest in 2002 minder voor dan in de jaren daarvoor.
Persbericht
Minister besluit tot tijdelijke aankoop acellulair kinkhoestvaccin

Persbericht, 28-4-2004
Kamerstuk
Vaccinatie tegen kinkhoest

Kamerstuk, 28-4-2004