Politie Friesland

Politieberichten van 27/4 (13.00 uur) tot 28/4 (7.00 uur)

Fryslân 28-04-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 7.00 en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 0900-8844.

Leeuwarden: nogmaals getuigenoproep naar aanleiding van beroving en gijzeling
De politie Midden Fryslân werkt met zes man aan de zaak van de beroving en gijzeling van een vrouwelijke taxichauffeur op dinsdag 20 april.
Vrijdagochtend is, in een oplage van 200, een Politie Informatie Bulletin uitgedeeld, zowel langs de route waarlangs de taxi had gereden (heen- en terugreis) als in en nabij het NS-station. In het bulletin is de route genoemd, alsmede het signalement. Naar aanleiding van dit bulletin en aandacht in de media zijn er diverse tips binnengekomen. Deze tips worden op dit moment onderzocht. Toch heeft de politie de indruk dat mogelijk meer mensen iets kunnen hebben gezien omtrent deze zaak.Graag komt de politie in contact met mensen die om 13.17 uur de man hebben gezien toen hij instapte in een taxi bij het NS-station. Ook komt de politie graag in contact met mensen die hebben gezien dat de overvaller uit de taxi stapte. Dit vond plaats op het Oldehoofsterkerkhof. Het tijdstip is circa 14.10 uur. De verdachte is verdwenen in de richting van de Prinsentuin. Opvallend is dat de verdachte mank loopt. Zie voor deze zaak ook de
politieberichten van 21/4 07.00 13.00 en 22/4 07.00 13.00. Getuigen kunnen contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân op telefoonnummer 0900 8844.

Rohel: weedkwekerij opgerold
De politie heeft dinsdagmiddag een weedkwekerij in een woning aan de Vierhuisterweg opgerold en drie verdachten aangehouden. Zowel op de begane grond als op de 1e verdieping werden kamers met kweekbedden aangetroffen. Het is onbekend om hoeveel planten het ging. Er was juist geoogst en de planten werden al opgeruimd. In het pand werden drie verdachten aangehouden. Het gaat om de 36-jarige bewoner, een 31-jarige man uit Amsterdam en een 33-jarige man uit Callantsoog. Zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. De kwekerij werd opgeruimd en vernietigd. De stroom werd buiten de meter omgeleid. Ook hier wordt proces-verbaal voor opgemaakt.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Dinsdagmiddag zijn twee meisjes van 17 uit Drachten en 16 uit Leeuwarden aangehouden op de Nieuwestad op verdenking van winkeldiefstal. Omstreeks 16.00 uur verlaten de verdachten een winkel aan de Nieuwestad, waar het alarm afgaat. De verkoopster roept de meisjes aan te blijven staan; ze rennen echter weg Een passant gaat achter de verdachten aan, die een andere winkel binnenvluchten. Daar worden de verdachten aangehouden door beveiligingsmedewerkers aangehouden en overgedragen aan de politie. Bij fouillering blijkt dat beide verdachten voor ruim 100 euro aan gestolen onderkleding aan hebben. Ook is de een in het bezit van een verboden vlindermes en de ander heeft een gedeelte van een schaar in haar broeksband. Als de verdachten horen dat ze mee moeten naar het bureau gaat de 17-jarige wild te keer en kan pas na een worsteling onder controle gebracht worden.

Goutum: diefstal rubberboot, aanhouding op heterdaad
Woensdag omstreeks 01.25 uur heeft de politie twee mannen op heterdaad betrapt toen ze een gestolen rubberboot op de Boksumerdyk in een personenauto wilde laden. Een getuige had de beide mannen met de rubberboot zien slepen. Gezien de sporen was de boot weggehaald uit het water achter een woning aan de Wyte Finne. Beide verdachten, 27 en 26 jaar, beiden afkomstig uit Leeuwarden, zijn voor nader onderzoek ingesloten. Er is nog geen aangifte.

Oosternijkerk: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Dinsdag om 17.45 uur werd een 77-jarige automobilist uit Oosternijkerk gecontroleerd op de Langgrousterwei. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 720 ug/l, goed voor een rijverbod van negen uur. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Leeuwarden; te snel, rijbewijs ingevorderd
Dinsdag om 21.35 uur reed een 37-jarige automobilist uit Tytsjerk 102 km per uur over de Camminghaburg. Ter plaatse is 50 km per uur toegestaan. Omdat de automobilist meer dan 50 km per uur te snel reed dan toegestaan (namelijk 52) is het rijbewijs van de man ingevorderd.

Dokkum: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Woensdag om 00.40 uur werd een 29-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de Birdaarderstraatweg. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 575 ug/l, goed voor een rijverbod van zes uur. Tevens werd het rijbewijs van de bestuurder ingevorderd.

Kollum: vrouw beroofd van tas
Een 76-jarige inwoonster van Kollum is dinsdag rond 16.00 uur van haar tas beroofd. Het slachtoffer liep maar haar tas in een rollator over de Voorstraat, toen een jongen op haar fiets de tas wegnam en er snel vandoor ging. De dader fietste samen met een andere fietser weg. Een 41-jarige inwoner van Kollum hoorde een schreeuw van het slachtoffer, sprong op de fiets en ging de jongens achterna. Hij wist het tweetal op de Hesseweg/Zevenhuisterweg te achterhalen. Daar werd de tas van het slachtoffer in zijn richting gegooid. De twee jongens wisten vervolgens te ontkomen. Uit de tas bleek niets te zijn weggenomen. Het signalement van de daders luidt als volgt. Dader 1 : 14/ 15 jaar oud, man, soort 3/4 Gaastra-achtige jas met blauw/ wit/ smalle rode baan, nieuwe jas, binnenvoering ook rood. Kort blond haar, tenger, 1.75 lang, oude herenfiets (deze had tas in bezit) Groningsdialect. Dader 2 : 14/ 15 jaar oud, man, donkerblauwe jas, net over de heup met opvallend bontkraagje, bruin van kleur, kort donkerblond haar, tenger postuur, 1.70 meter lang, oude groene damesfiets. De politie wil graag in contact komen met getuigen: 0900 8844.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Bij een ongeval op de Groningerstraatweg zijn dinsdag rond 20.45 uur bij het kruispunt ter hoogte van De Groene Ster twee personen gewond geraakt. De aanrijding ontstond toen een 57-jarige automobilist te laat zag dat een auto op het genoemde kruispunt voor het verkeerslicht stond te wachten. Daarbij raakte de Tytjerkster gewond, alsmede een inzittende van de auto waarop hij botste. Deze man, een 76-jarige inwoner van Tjerwerd, en de Tytjerkster werden met onbekend letsel per ambulance naar het MCL vervoerd.

Breezanddijk: hondje doodgeschoten
De politie heeft dinsdag rond 18.00 uur moeten besluiten een hondje dood te schieten. Het dier was eigendom van een 41-jarige inwoner van Groningen. Die was zijn hond rond 17.15 uur kwijtgeraakt tijdens het tanken op de Breezanddijk. Korte tijd later kreeg de politie melding dat er een hond losliep rond het tankstation en een gevaarlijke verkeerssituatie veroorzaakte. De politie probeerde daarop met onder meer twee hondengeleiders het dier te vangen. Daarvoor werd de weg afgezet, maar het dier liet zich niet vangen en liep steeds verder de Afsluitdijk op. Inmiddels was er telefonisch contact met de eigenaar van de hond tot stand gekomen, die vanuit Alkmaar terug reed. Nog voordat hij ter plaatste kwam moest het besluit genomen worden om het dier af te schieten omdat de verkeerssituatie steeds gevaarlijker werd.

Buitenpost: eenzijdig ongeval met letsel
Bij een eenzijdig ongeval dinsdag rond 21.30 uur op de Lutkepost, is een 21-jarige automobilist uit Augustinusga gewond geraakt. De bestuurder was door waarschijnlijk te hoge snelheid in een bocht de macht over het stuur verloren en vervolgens over de kop geslagen en met zijn auto in de tuin van een woning beland. Hij werd met onbekend letsel per ambulance naar het AZG overgebracht.