ROBERT BOSCH N.V.

Bosch: Weg van de groei ingeslagen. Goede start in 2004

STUTTGART, 28-april 2004 - De Bosch Groep begon het nieuwe jaar alvast goed. De omzet van de groep steeg met ongeveer 5 procent in het eerste kwartaal. De Bosch Groep kende reeds in 2003 een groei ondanks de moeilijke economi-sche omgeving: de verkoop steeg met bijna 4 procent tot 36,4 miljard euro en de inkomsten voor belastingen stegen van 1,4 naar 1,8 miljard euro. De uitgaven voor research en development bereikten 7,3 procent van de omzet.

De Bedrijfssector van de autotechnologie droeg op doorslaggevende wijze bij tot dit goede resultaat. De hoge investeringen in nieuwe producten, die de afgelopen jaren een negatieve invloed hadden gehad op de resultaten, werpen nu eindelijk hun vruchten af. Franz Fehrenbach, voorzitter van de Raad van bestuur, vat het als volgt samen: 'Globaal gezien hebben we alle redenen om tevreden te zijn.'

Hij denkt ook dat er goede mogelijkheden zijn tot forse groei in de komende jaren. Hij is ervan overtuigd dat Azië en Amerika de beste vooruitzichten hebben. Meer dan de helft van de wereldgroei in de autoproductie tot het jaar 2014 zal in Azië alleen al gerealiseerd worden. Binnen die context zal de Chinese markt een speciale rol spelen.

Het personeelsbestand in 2003 was praktisch stabiel zonder de effecten van consolidatie door overnames. Aan het begin van 2004 stelde de Bosch Groep wereldwijd 232.000 mensen tewerk; 109.000 in Duitsland en 123.000 daarbuiten. De Bosch Groep, die zijn activiteiten uitbreidt in de sectoren van de industriële technologie, consumptiegoederen en bouwtechnologie, verwierf vorig jaar de meerderheid van aandelen van de Buderus AG in Wetzlar, Duitsland, en werd zo de nummer één in thermotechniek in Europa.